Το τελευταίο αντίο στον Αγγελο Δεληβοριά

Το τελευταίο αντίο, είπαν σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι του Ακαδημαϊκού και επί σειρά ετών διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελου Δεληβορριά, που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 81 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη.

Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Από τα καλλιτεχνικό χώρο, μεταξύ άλλων, ήταν οι  Διονύσης Σαββόπουλος,  Μάνος Ελευθερίου,  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μαρίζα Κωχ, Άννα Φόνσου κ.ά.

«Ένας Έλληνας ευπατρίδης, μια εξάρχουσα προσωπικότητα που προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες στη μουσειολογία, στην παράδοση, στην αρχαιολογία. Σ’ ευχαριστούμε για ό,τι ωραίο, μεγάλο, αληθινό μάς κληροδότησες» είπε, συγκλονισμένος από τον θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνης Κουνάδης.

Στον επικήδειό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανέφερε: 

«Αναντικατάστατος άνθρωπος ήταν ο Άγγελος, ο Άγγελος Δεληβοριάς. Ένας άνθρωπος που φώτισε μοναδικά την περιπέτεια του ελληνικού πολιτισμού, τον διαμόρφωσε με την ματιά του, ευ εργέτησε τον τόπο με τη σκέψη και κυρίως με το έργο του» τόνισε η Λυδία Κονιόρδου. «Μας ενέπνευσε όλους και μας δίδαξε μέσα από την οραματική και πολυσχιδή, υποδειγματική του δουλειά στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά πάνω απ όλα μέσα από την διεισδυτική και αποκαλυπτική του ματιά πάνω στη σύνδεση της κληρονομιάς μας με το σήμερα, τη σύνδεση του πολιτισμού μας με άλλους πολιτισμούς και φώτισε την ταυτότητά μας στο χρόνο και στον τόπο.Ο Άγγελος Δεληβοριάς υπήρξε και θα είναι πάντα ένας μεγάλος Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Οραματιστής, καινοτόμος, μας πρόσφερε νέους τρόπους να θυμόμαστε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here