«Το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα» με τον  Βασίλη Γισδάκη!

                                         
                              Του Δημήτρη Πουλημένου
 

           Στην μουσική σκηνή Σφίγγα την προηγούμενη Παρασκευή, 23-3, και αύριο, Παρασκευή, 30-3, ανεβαίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μουσική παράσταση: «Στο ταξίδι του Μικρού Πρίγκηπα», βασισμένο στο πασίγνωστο βιβλίο, για μικρούς και μεγάλους, του Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ. Εμπνευστής του τολμηρού αλλά επιτυχημένου αυτού εγχειρήματος, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης και εκτελεστής ο τραγουδιστής Βασίλης Γισδάκης.
 
«Στο ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα» θα συμπαρασυρθούμε, θα συνταξιδέψουμε, θα συμβιώσουμε. Θα σας μιλήσουμε για την εμπειρία τού να μοιραστεί κάποιος την αθωότητα και να την ζήσει ξανά. Συναυλία αλλά και θέατρο, παραμύθι για μεγάλους με τραγούδια που το καθένα του είναι μια αυτόνομη ιστορία. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, είναι η μουσική μας παράσταση».
All-focus
    Συζητάμε με τον Βασίλη Γισδάκη, που ξεκίνησε την καριέρα του με τον Μάνο Χατζιδάκι και σήμερα ετοιμάζει έναν δίσκο με μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.
 
 Βασίλη, πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα να κάνετε μουσική παράσταση τον περίφημο  Μιικρό Πρίγκιπα: Πώς προέκυψε;
 
Πριν από αρκετά χρόνια είχα  γνωρίσει τον  Δημήτρη Αδάμη.  Υπήρχε από την πρώτη στιγμή  μια αλληλοεκτίμηση και χρόνια συζητούσαμε να κάναμε κάτι μαζί. Είναι ένας εξαιρετικός ταλαντούχος σκηνοθέτης παιδικών έργων, και όχι μόνο.  Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχει  σκηνοθετήσει την  «Ερωφίλη»  του Γ. Χορτάτζη, παράσταση  για εφήβους  με μουσική, μάλιστα, του φίλου Γιάννη Χαρούλη, το «Αγαπητέ, κυρ-Αλέξανδρε» σε κείμενα του Παπαδιαμάντη, με μουσική του επίσης φίλου Χρήστου Θηβαίου, ενώ φέτος σκηνοθέτησε και το πολύ πετυχημένο «Χιώτη Μάμπο»,  στην Σφίγγα.
    Εκεί λοιπόν, στην παράσταση για τον Χιώτη,  συναντηθήκαμε  και είπαμε να ανεβάσουμε επιτέλους κάτι.  Με την συζήτηση καταλήξαμε «Στο ταξίδι του Μικρού πρίγκιπα». Είναι συναυλία και αφήγηση μαζί, πάνω σε ένα παραμύθι για μεγάλους που μιλά για την αγάπη, την φιλία, την μοναξιά, την ματαιοδοξία. Μέσα απ’ το κείμενο, ξεπήδησαν τα τραγούδια που κι αυτά, με τον δικό τους τρόπο μιλούν για τα ίδια συναισθήματα.
  Το αποτέλεσμα είναι πράγματι σαγηνευτικό. Πόσο κοπιάσατε;
 
Δυο μήνες περίπου μήνες.  Μέσα από αρκετά τραγούδια Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, επιλέξαμε αυτά της παράστασης. Για μένα έχει μια ιδιαίτερη αξία, γιατί είναι η πρώτη φορά που έπρεπε να έχω, μαζί με τα τραγούδια, και  πρόζα με οργανωμένο  λόγο. 
All-focus
 
     Η παράσταση  θα επαναληφθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Έχει προγραμματισθεί και για αλλού;
   Την έχουμε φυσικά συμπεριλάβει στις προτάσεις μας για το καλοκαίρι, αλλά ακόμα είναι νωρίς, για να έχουμε κάποια απάντηση.
    Πόσο δύσκολο είναι να αναμετρηθεί κάποιος με τέτοια θεμελιώδη κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας;
 
Όταν το έργο είναι σημαντικό, αληθινό και βαθειά βιωματικό, είναι εύκολο να αφομοιωθεί και να κατανοηθεί από τον ανθρώπινο νου και συναισθήματα.  Αρκεί αυτός που θα έρθει σε επαφή μαζί του, έστω και μια φορά στην ζωή του, να αφεθεί ελεύθερος και να νιώσει αυτά τα συναισθήματα που εκφράζει. Συνήθως, τέτοια έργα αφυπνίζουν, ενεργοποιούν  αδρανοποιημένες συνειδήσεις.
All-focus
 
   Πόσο σας βοήθησε η τριακονταετής πείρα σας. Ξεκινήσατε την καριέρα σας με τον τόσο απαιτητικό Μάνο Χατζιδάκι που σας είχε επιλέξει για τραγουδιστή του.
 
    Ναι, η μαθητεία κοντά στον Μάνο Χατζιδάκι ήταν κάτι το μοναδικό και, θα μου επιτρέψετε, το αξεπέραστο. Του είμαι εσαεί ευγνώμων. Ήταν δάσκαλος στην τέχνη μου και στην ζωή μου. Αν και, κάθε φορά που καταπιάνομαι με κάτι νέο, πάντα έχω άγχος και ανασφάλεια. Δυστυχώς ή ευτυχώς,  η τέχνη και η έκθεση έχει πάντα το «κακό» ότι κρίνεσαι  άμεσα γι’ αυτό. Η εμπειρία σού προσφέρει κάποια σιγουριά μεν, αλλά ταυτόχρονα σε κάνει να νιώθεις και μεγαλύτερη ευθύνη.
 
   Τα επόμενα σχέδια σας: Δίσκοι, συναυλίες, συνεργασίες…..
 
   Αυτό το διάστημα, συμπράττουμε με την Ερωφίλη και θα κάνουμε κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι. Ετοιμάζω επίσης μια νέα δισκογραφική δουλειά, που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, μια συνεργασία με μια πρωτοεμφανιζόμενη συνθέτη, την Τζένη Τσίλη. Η Τζένη  έχει κάνει εξαιρετική, κατά την γνώμη μου, δουλειά πάνω σε 11 μεγάλα ποιήματα του παγκόσμιου Έλληνα ποιητή, η ποίηση του  οποίου διανύει μια διαρκή νεότητα μέσω της γενικής αποδοχής και θαυμασμού. Πιστεύω με πάθος, ότι ανταποκριθήκαμε στο τεράστιο μέγεθος του Κωνσταντίνου Καβάφη.

 

 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΦΙΓΓΑ
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
τηλ. 21140961496987844845
www.sfiga.gr

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Σε όλα τα καταστήματα Public
και στο tickets.public.gr

και στην Ticket Services
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: http://www.ticketservices.gr/
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here