Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αρνήθηκε να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Το  Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα της Ένωσης Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος που  ζητούσε  η Αγία Σοφία μα πάψει να είναι μουσείο και να μετατραπεί σε τζαμί.

Η προαναφερομένη  Ένωση είχε προσφύγει αρχικά το 2004 και ζητούσε ο χώρος να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή,  όμως δεν έλαβε απαντηση. Το 2005 επανήλθε με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, η οποία και απερρίφθη.

Το 2015  επανήλθαν προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό πως η άρνηση στο αίτημα να επιτραπεί η προσευχή στην Αγία Σοφία παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.  Και όπως όλοι ξέρουμε πήγε εκεί κληρικός του και κατάφερε αυτό που ήθελαν, δηλαδή να προσευχηθούν μουσουλμάνοι σαν να επροκειτο  για τζαμί. Ομως επισήμως η προσφυγή τους απορρίφθηκε. Κάτι είναι κι αυτό….

ΤΑ ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΤΗΣ UNESCO

Η Ελλάδα ζήτησε πέρσι (με την επιμονή των Τουρκων να χρησιμοποιούν ως τζαμί την Αγία Σοφία) να πάρει θέση η  ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς  στην Πολωνία

Η ανάδειξη της Αγίας Σοφίας ως Παγκόσμιου Μνημείου περιλαμβάνεται στις ιστορικές ζώνες της Κωνσταντινούπολης (Historic Areas of Istanbul)που έχουν εγγραφεί στον «κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς» από  το 1985.

Η αλλαγή της χρήσης του μνημείου, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, δεν συνάδει με τα κριτήρια της κήρυξης, προσβάλλει την έννοια Παγκόσμιο Μνημείο, αλλοιώνει την αυθεντικότητά του ως προς στις άυλες αξίες, τη χρήση και τη λειτουργία του.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Γενική Διευθύντρια  Ιrina Bokova δεν τοποθετήθηκε δημόσια όπως σε άλλες περιπτώσεις καταστροφών ή επεμβάσεων σε Μνημεία (Παλμύρα, Χάτρα, Χαλέπι). Η Γραμματεία του Οργανισμού περιορίσθηκε σε εσωτερικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν είναι δεσμευτικές και δεν παρέπεμψε adhoc το θέμα, ως όφειλε, στη διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που είναι και αρμόδια για την πιστή εφαρμογή της Σύμβασης.

Η Επιτροπή αυτή εξετάζει αυστηρά περιπτώσεις ενεργειών από Κράτη- Μέλη που αλλοιώνουν άμεσα ή έμμεσα ένα Παγκόσμιο Μνημείο στα πλαίσιο του καταστατικού της ρόλου χωρίς να λαμβάνει υπόψη θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες παραμέτρους.

Το καταστατικό της UNESCO κυρώθηκε το 1946 με την υπογραφή 20 χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδος και της Τουρκίας. Ο σκοπός του Οργανισμού είναι να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια, μέσω της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού με στόχο το σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των λαών. Το δε επιχείρημα στους διαδρόμους της UNESCO  ότι χρησιμοποιειται «απλώς ως χώρος προσευχής πότε-πότε και δεν προκαλειται ζημία»  είναι αστείο, καθότι ούτε στο Λουβρο μπορουν να προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι ουτε στο Βρετανικό Μουσείο -και η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς μουσείο, αλλά μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here