Το σχέδιο δράσης της Αθήνας για συμφωνία-σύνοδο κορυφής, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο

Στο τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα Κυριακή από τις 11 το πρωί, τίθεται το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Οι τακτικές κινήσεις και τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη μαραθώνια σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης χθες Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η Αθήνα επεξεργάζεται ήδη μια νέα πρόταση προς τους θεσμούς, η οποία θα κλείνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά στα κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοικτά και τα οποία είναι τα πρόσθετα έσοδα  που απαιτούν οι δανειστές για το 2016 κυρίως, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που εκείνοι έχουν υπολογίσει.

Στόχος της κυβέρνησης ειναι να υπάρξει τελικά σύγκλιση στο Eurogroup και συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, αν και πολλοί εκτιμούν, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος του Ευρωπαικoύ Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που συγκάλεσε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ότι ίσως θα χρειασθεί να υπάρξει και επόμενο στάδιο για την τελική απόφαση, το οποίο προσδιορίζουν την ερχόμενη Πέμπτη στη τακτική σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Το επιδιώκουμε»  απάντησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη στην ερώτηση εάν τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία.

Το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης είπε ότι η διαφορά που μας χωρίζει είναι 450 εκατ. ευρώ περίπου και αφορά το 2016, καθώς το 2015 έχει κλείσει. Ανάμεσα στα νέα μέτρα που μελετώνται είναι να έρθει πιο κοντά χρονικά η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και  μια μερική περιστολή των αμυντικών δαπανών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here