Το SmartPhone διαγιγνώσκει αναιμία φωτογραφίζοντας τα νύχια μας

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μια «έξυπνη εφαρμογή» με την οποία το κινητό αναλύει φωτογραφία των νυχιών μας και μετράει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, διαγιγνώσκοντας τυχόν αναιμία.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Άνδρες: Πάνω από 14 g/dl

Γυναίκες: Πάνω από 12 g/dl

Η «εξέταση» είναι αναίμακτη και άμεση και έχει υπολογίσιμη αξιοπιστία (της τάξης του 97%) αλλά το υπολειπόμενο  3% είναι που βάζει το μεγάλο ερωτηματικό και κατά συνέπεια την αποκλείει -τουλάχιστον επί του παρόντος- από τα κλασικά τεστ.

Η εφαρμογή ανιχνεύει την αναιμία με το να εκτιμά οπτικά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό του ατόμου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής και αιματολογίας Γουίλμπουρ Λαμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, δημοσίευσαν την μελετη τους στο περιοδικό «Nature Communications» και αναφέρουν εκεί ότι ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που υπολογίζει τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, αναλύοντας το χρώμα και άλλα δεδομένα των νυχιών, με βάση τις εικόνες του κινητού. Με αυτό τον τρόπο, δεν απαιτείται άλλο εξοπλισμός πέρα από ένα smartphone

Όπως είπε ο Λαμ, με τη νέα μέθοδο θα μπορούν οι ίδιοι οι ασθενείς να «τσεκάρουν» τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης τους και την εξέλιξη της χρόνιας πάθησής τους, γνωρίζοντας πότε πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη θεραπεία που κάνουν ή πότε πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος. Θα μειωθούν έτσι οι παρενέργειες τόσο από τις πολύ πρόωρες όσο και από τις καθυστερημένες μεταγγίσεις που συμβαίνουν συχνά σήμερα. Ολα αυτα βεβαια αν η εφαρμογή του πάρει το «πράσινο φως» ως επαρκώς αξιόπιστη

Η νέα μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα οποιαδήποτε στιγμή, ανεξαρτήτως  του χρώματος του δέρματός του, ενώ μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε εγκύους, γυναίκες με ανωμαλίες περιόδου και αθλητές (δρομείς κ.α.).

Οι ερευνητές έχουν ήδη κατοχυρώσει τη σχετική τεχνολογική πατέντα, ενώ η εφαρμογή για «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο αναμένεται να είναι έτοιμη για «κατέβασμα» από το κοινό μετά την άνοιξη του 2019.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here