Το σχέδιο της Ευρώπης για την επόμενη μέρα – Το μοντέλο Αυστρίας, Δανίας, Ιταλίας

Το σχέδιο για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η μετάβαση από την καραντίνα στην κανονικότητα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση καλώντας τους αρμόδιους να καταθέσουν τα  επιχειρησιακά τους σχέδια.

Τις τελευταίες μέρες  συζητείται εντονότερα η άρση κάποιων περιορισμών που θα έδινε μια πρώτη ανάσα στους πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι μαραθώνιος.

Σε πρώτο στάδιο,  αυτό που μπορούμε να καταγράψουμε είναι οι στρατηγικές εξόδου από την κρίση της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Δανίας και της Ιταλίας.

Το αν οι αποφάσεις πάρθηκαν την κατάλληλη στιγμή σε αυτές τις χώρες κανείς δεν το γνωρίζει ωστόσο οι σχεδιασμοί τους βασίζονται στην εμπειρία και τη γνώση εμπειρογνώμων, οι οποίοι από ότι φαίνεται ακολουθούν την ίδια σκέψη με τους έλληνες επιστήμονες για σταδιακή άρση των μέτρων.

Στην Αυστρία μέχρι χτες πέρα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις ανοιχτά παρέμεναν τα ίδια μαγαζιά που παραμένουν και στην Ελλάδα.

Ωστόσο σύμφωνα με την οδηγία του Αυστριακού υπουργού Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, από σήμερα  θα λειτουργούν επιπλέον και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους : συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν επίσης -αλλά με την προϋπόθεση, ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα – και για τα καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.

Στην Δανία ανοίγουν πρώτα τα σχολεία

Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας καθώς και τα σχολεία για τους μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη Δημοτικού θα ανοίξουν από αύριο στην Δανία.

Χαλάρωση και στην Ιταλία και Ισπανία

Αν και έχουν δοκιμαστεί όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν δειλά δειλά αυτές τις μέρες, την άρση κάποιων μέτρων.

Στην Ισπανία δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέστρεψαν στις δουλειές τους καθώς οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, ανάμεσα στις οποίες αυτές των οικοδομών και των κατασκευών, μπόρεσαν χτες να επαναλειτουργήσουν.

Από την άλλη σήμερα και μόνο για σήμερα είναι ανοιχτά και μερικά καταστήματα στην Ιταλία. Ειδικότερα σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, θα λειτουργήσουν σήμερα χαρτοπωλεία και καταστήματα που πωλούν ρούχα για παιδιά και βρέφη.

Δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα εργοστάσια, ενώ κάποιες περιοχές αρνούνται να δεχτούν το άνοιγμα έστω και των λίγων αυτών επιχειρήσεων.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here