Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Μ. Βρετανίας για το Brexit-Tι προβλέπει

Δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Στο επίμαχο κείμενο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πρόκειται για μία «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν:

  • τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας
  • τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς
  • την προστασία των επενδυτών
  • την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά και λειτουργικά συστήματα, αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.

Στο κείμενο, έκτασης 585 σελίδων, ειδική αναφορά γίνεται και στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Γιούνκερ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, πρότινε τη σύγκληση της συνόδου των αρχηγών-κρατών της Ε.Ε., επικαλούμενος την «αποφασιστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την «ομαλή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παράλληλα, χαιρέτισε την επιτευχθείσα πρόοδο, σημειώνοντας ότι «προχωράμε σε μία δίκαιη συμφωνία, η οποία θα διασφαλίσει την ομαλή αποχώρηση και την εγγύηση του μηχανισμού ασφάλειας (backstop) για τα σύνορα με την Ιρλανδία».

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας» κατέληξε, σε ανακοίνωσή του.

«Αποφασιστικό βήμα προς το συντεταγμένο Brexit»

Από την πλευρά του, o Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., έκανε λόγο για ένα  αποφασιστικό βήμα προς το συντεταγμένο Brexit , υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία επιφέρει μία «τάξη» στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή λύση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Και εξήγησε: «Η Βόρεια Ιρλανδία θα βρίσκεται στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα παραμείνει συνδεδεμένη με ορισμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι σκληροί έλεγχοι στα σύνορα με την Ιρλανδία»

Ειδική μνεία έκανε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις την επομένη της αποχώρησης από την Ε.Ε.».

Πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου άναψε το πράσινο φως στο προσχέδιο της συμφωνίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα ενημερώσει για τις εξελίξεις το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here