To «Αγιο Δισκοπότηρο» της Νοvartis και ο μάρτυρας-κλειδί που «καίει» τον Α. Λοβέρδο

Την κωδική ονομασία «Aγιο Δικσοπότηρο» είχε η επιχείρηση διακίνησης μαύρων χρημάτων και δωροδοκιών από την Novartis, όπως αποκαλύπτεται από καταθέσεις μαρτύρων.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη σημαντική μαρτυρία που δόθηκε επωνύμως, πρώτα στους επιθεωρητές του ΣΟΕΕ (Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου) βοήθησε -όπως προκύπτει- αποτελεσματικά το έργο των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς δεδομένου ότι ο μάρτυρας είχε σημαίνοντα ρόλο αρχικά με σύμβαση έργου στο υπουργείο Υγείας στον τομέα τιμολόγησης των φαρμάκων και στη συνέχεια εργάστηκε στη NOVARTIS.

Πρόκειται για τη μαρτυρία του Νίκου Μανία, που υπάρχει στη σελίδα 82 του τμήματος της ογκωδέστατης δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και εν συνεχεία του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η κατάθεση

«Η από 4/4/2019 ενώπιόν μας έκθεση αναγγελίας αξιόποινης πράξης (αρθ. 263Β΄ΠΚ) όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω αναγγελλόμενα από τον Νικόλαο Μανία:

Σε συνέχεια των ενόρκων καταθέσεων που έχω δώσει και των στοιχείων που προσκόμισα για την υπόθεση Νovartis ενώπιον των προανακριτικών υπαλλήλων του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου του ΣΟΕΕ επιθυμώ να επιβεβαιώσω εκ νέου το περιεχόμενο αυτών μέχρι κεραίας. Τονίζω ότι επιβεβαιώνω τα ανωτέρω ακόμη και στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κληθώ ως ύποπτος (αρ. 31 ΚΣΔ).

Δηλώνω ότι επιθυμώ την υπαγωγή μου στις διατάξεις του αρ. 263β’ ΠΚ επιπλέον θέλω να προσθέσω τα εξής:

1. Τον Ιούνιο του 2011 κλήθηκα από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκου να υπολογίσω τις τιμές των φαρμάκων με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε μία διαφορά 65 εκατ. ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Λοβέρδος.

Ενθυμούμαι επίσης ότι έλαβε χώρα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Μπαλασόπουλου Δημητρίου, νομικού συμβούλου του κ. Λοβέρδου, προς τον υπάλληλο της υπηρεσίας κ. Μυλωνά, ώστε να παγώσει η έκδοση του δελτίου έως ότου επιβεβαιωθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση. Αργότερα, με νέο τηλεφώνημα δόθηκε επιβεβαίωση για την έκδοση του δελτίου. Μεταξύ των φαρμάκων που ευνοήθηκαν ήταν το DIOVAN της εταιρείας NOVARTIS HELLAS, η οποία ήταν η κύρια ευνοημένη συνολικά εκ των εταιρειών μεταξύ των οποίων ήταν οι GLAXON, SANOFI που είχαν, όπως και η NOVARTIS HELLAS, φάρμακα με λήξη πατέντας με υψηλή κυκλοφορία.

2. Τον Αύγουστο του 2011 δόθηκε τιμή στο νέο φάρμακο της NOVARTIS HELLAS, GILENYA, υψηλότερη και στρογγυλοποιημένη στο επίπεδο δεκάδος από την τιμή που προέκυπτε από τη σάρωση [σ.σ. οι τιμές φαρμάκου στην Ε.Ε.] κατά περίπου 180 ευρώ. Το προϊόν αυτό δεν ήταν στη λίστα φαρμάκων προς τιμολόγηση που είχε αποστείλει ο ΕΟΦ. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2012 με μείωση μόλις 10 ευρώ για το ίδιο φάρμακο καθώς και για το TASIGNA, ενώ η μείωση που θα έπρεπε να γίνει για το GILENYA, με βάση τη σάρωση ήταν ομοίως περίπου 180 ευρώ.

Οταν επεσήμανα πως προέκυπταν χαμηλότερες τιμές μου απαντήθηκε πως το φάρμακο GILENYA τιμολογήθηκε ως ορφανό, χωρίς, όμως εξ όσων γνωρίζω να έχει λάβει την αντίστοιχη ένδειξη. Επιπλέον, θέλω να τονίσω πως ούτε από τη σάρωση προέκυπτε η ένδειξη αυτή (ορφανό) σε άλλες χώρες. Την περίοδο εκείνη, σχημάτισα την εντύπωση πως, πριν την παράδοσή τους στην ΕΤΦ, τα δελτία δίνοντας στο γραφείο του κ. Μπαλασόπουλου Δημητρίου, νομικού συμβούλου του κ. Λοβέρδου, και ετίθεντο προς διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Συχνός επισκέπτης κατά τη διαδικασία αυτή και όχι μόνο ήταν ο κ. Φρουζής Κωνσταντίνος, που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε χρηματικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς (Γεώργιος Συκιανάκης ενδεικτικά) μου είχε μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε χρήματα. Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργατριών του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κ. Φρουζή.

Επίσης εκείνη την περίοδο ο κ. Φρουζής διατηρούσε στενή σχέση με την κ. Δρέτα και εκεί οφείλεται η προνομιακή εξόφληση της NOVARTIS HELLAS από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέτα, μέσω της εταιρείας Prestige, η οποία ανήκει ουσιαστικά στην κ. Ελενα Φυντανίδου. Η κ. Φυντανίδου είχε μεσολαβήσει, ώστε να συναντηθώ με τον κ. Χασαπόπουλο Νικόλαο, κουμπάρο του κ. Λοβέρδου, στο εστιατόριο “Βιβλιοθήκη” στην πλατεία Κολωνακίου, όπου ο κ. Χασαπόπουλος μου έκανε πρόταση να αγοράσει το σύστημά μου ή να μεσολαβήσει ώστε να το αγοράσει κάποιος άλλος, χωρίς να μου πει ποιος. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2011.

3. Στο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 2-8-2011 έλαβαν αύξηση τιμής κατά παράβαση της πολιτικής απόφασης για μη αύξηση τιμής κανενός φαρμάκου, φάρμακα της NOVARTIS μεταξύ των οποίων τα DIOVAN, ILARIS, EXJADE, GLIVEC.

4. Στο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 10-4-2012 έλαβαν αύξηση τιμής κατά παράβαση της πολιτικής απόφασης για μη αύξηση τιμής κανενός φαρμάκου, φάρμακα της NOVARTIS και συγκεκριμένα τα AFFINITOR, EXELON…»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here