Το πρόγραμμα 4ετίας για ριζική αλλαγή της χώρας αναπτύσσει το απόγευμα στη Βουλή ο πρωθυπουργός

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

 

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζει τη Δευτέρα το απόγευμα στις 19:30 στην Ολομέλεια της Βουλής η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στις οποίες θα περιγράφονται με σαφήνεια όλοι οι προγραμματικοί άξονες της 4ετούς κυβερνητικής θητείας. Όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση έχει προοπτική 4ετίας και ισχυρή εντολή να αλλάξει τη χώρα με μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που έχει ανάγκη ο τόπος.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα ταχείας εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, με στόχο την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Η συζήτηση για το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα Νέα, αναμένεται να ανακοινώσει το πάγωμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων που θα εισφέρουν στα κρατικά ταμεία το προβλεφθέν ποσό των 168 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τσίπρας θα επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικό της κοινωνικό στίγμα και θα αναζητήσει ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν ορισμένες μνημονιακές υποχρεώσεις σε μιά προσπάθεια ελάφρυνσης των λαικών στρωμάτων.

Σύμφωνα και με όσα είπε το Σάββατο στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, όπως η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, η μάχη κατα της διαφθοράς της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής, η καθιέρωση δίκαιο φορολογικού συστήματος, οι αλλαγές στον αγροτικό τομέα, η ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας.

Ιδιαίτερη αναφορ’ά θα κάνει στην απόφαση για συνέχιση του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος και θα επισημάνει ότι η μάχη θα επικεντρωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, στην διευθέτηση του χρέους και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Το σημερινό πρόγραμμα της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια περιλαμβάνει μόνο την ομιλία του πρωθυπουργού.

Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ το λόγο θα λάβουν και βουλευτές.

Το βράδυ της Τετάρτης θα ανέβουν στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here