Το παραξηλώνουν οι Δυτικοί – Στο τέλος θα πεισμώσουν οι Σκοπιανοί

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Σκόπια (και πρώην πρόξενος στη Θεσσαλονίκη), Κριστιάν Τιμονιέ, εντασσόμενος στο χορό των πιέσεων προς τους βόρειους γείτονές μας να πουν το «ναι», έφτασε να πει:

«Η  συμφωνία μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά οι πολίτες της χώρας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο «Βόρεια Μακεδονία» και στο «Βόρεια Κορέα».

Το γαλλικό πρακτορείο που μετέδωσε την είδηση, ερμηνεύει την παρομοίωση πολυ  light, λέγοντας ότι ο «διπλωμάτης» εννοούσε πως η χώρα θα απομονωθεί.

Εντούτοις και οι Γάλλοι  είναι απολύτως ενταγμένοι στην αντιρωσική υστερία και την υπερμεγέθυνση του ΝΑΤΟ, και στο ήπιο «γλείψιμο» προς τους Αμερικανούς (μην εκληφθεί ότι στηρίζουμε και τον Τραμπ, αλλά μην θεωρηθει ότι δεν είμαστε και καλυτεροι απο την Μέρκελ για την εκ περιτροπης ηγεσία της Ευρωπης). Φυσικά και η αντικομμουνιστική υστερία παιζει επισης το ρολο της, όμως το δια ταύτα ειναι να αναδειχθει σε πρωτοκλασάτη  οικονομικη δυναμη η Γαλλια κοβοντας ποντους από οπου βρει -κυρίως Ρωσία, Γερμανία (με τρόπο) και λοιπούς πρόσφορους.

Κρίμα στη Γαλλικη Επανάσταση που κάποτε άνοιξε δρόμους θα λέγαμε, αλλά μετά θα επρεπε να πούμε κριμα και στην Αθηναϊκή δημοκρατία (τρομάρα μας) και τις περασμένες δόξες οι οποίες  συνθλίβονται  από τον ογκώδη  φιλελευθερισμό του δαρβινικου «θα επιβιώσει ο πιο fιt»

Σε ό,τι αφορά ειδικά στα Σκοπια, πάντως, αν για μισό λεπτό μπούμε στη θέση των Σκοπιανών, αν  σταθούμε και φανταστουμε ότι ειμαστε υπήκοοι αυτού του κρατιδίου, του παραπεταμένου και αδύναμου, στριμωγμένου διχως ιστορία και ταυτότητα μεταξύ Αλβανών, Ελλήνων, Βουλγάρων και φίλων (;) Σέρβων, το «ναι» ηχεί σαν προδοσία. Οταν έρχονται και οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι να μας πουν τι να ψηφισουμε «για το καλό μας», και «όχι ότι πιέζουν,  ο λαός θα ψηφίσει φυσικά κατά συνειδηση»,  ε, κάπου αγανακτεί φαντάζομαι ο μέσος Σκοπιανός.  και στην προκειμένη περίπτωση ο θυμός του μπορεί να μην εκφρασθεί με «όχι» (επειδή το δίλημμά τους ειναι σοβαρό), αλλά μπορεί να  βγει σε αποχή, που σημαινει ότι μπορεί το δημοψήφισμα να καταλήξει  άκυρο και αντίο συμφωνία.

Εν ολίγοις, αυτή η διεθνής πίεση μπορεί να φέρει το αντίθετο απο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αν ανατρέξουμε και στο «καλυτερα να το ξεχάσουμε δημοψήφισμα» του 2015 για το ευρω-μνημόνιο, όπου η προπαγάνδα απο τα δεξιά ΜΜΕ αλλά και η πιεση από τους «έξω», απο τις μεγάλες δυνάμεις που δεν λένε να μικρύνουν, τότε τα αποτελεσματα της «παραίνεσης» είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετρήσουν αρνητικά. Συν το ανομολόγητο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι αν μεινουν πιστοί στη Ρωσία και στό «αποχή-όχι», θα είναι στα Βαλκάνια για τους Ρώσους  ό,τι το Ισραήλ για τους Αμερικανους -δεν θα τους πειράζει κανένας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here