Το Πακιστάν «σκέφτεται να παραδώσει τον Ινδό πιλότο»

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τους συμπολίτες του να «δημιουργήσουν ένα τείχος» ενάντια στον εχθρό μετά την κατάρριψη δυο ινδικών αεροσκαφών απο το Πακιστάν, ενώ το Πακιστάν εμφανίστηκε διατεθειμένο να παραδώσει τον έναν Ινδό πιλότο που κρατά.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Geo TV δήλωσε:

«Είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τον Ινδό πιλότο, αν αυτό πρόκειται να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση», επεσήμανε o Κουρέσι, μετά τη χθεσινή κατάρριψη δύο ινδικών αεροσκαφών από τον στρατό του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν «είναι πάντα έτοιμος να συζητήσει με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι για χάρη της ειρήνης. Ο Μόντι είναι;»

Εξάλλου ο Κουρέσι πρόσθεσε ότι ο Σαουδάραβας ομόλογός του αναμένεται στο Πακιστάν με ένα μήνυμα από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Από την πλευρά του ο Μόντι κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του σε εθνική ενότητα, ζητώντας τους να «δημιουργήσουν ένα τείχος» ενάντια «στον εχθρό».

«Φίλοι, όταν ο εχθρός προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ινδία και να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση, ένας από τους στόχους του είναι να σταματήσει ο ρυθμός και η πρόοδος της χώρας μας», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός «Απέναντι στον στόχο τους κάθε Ινδός πρέπει να δημιουργήσει ένα τείχος και να είναι σταθερός σαν βράχος»

«Η Ινδία θα ζήσει και θα εργασθεί ενωμένη. Η Ινδία θα αναπτυχθεί και θα πολεμήσει ενωμένη. Η Ινδία θα νικήσει ενωμένη», κατέληξε

Ινδία και Πακιστάν διέρχονται μεγάλη κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις, με την ένταση να έχει οξυνθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες γύρω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο όρος Κασμίρ σήμερα υποδηλώνει  περιοχή που περιλαμβάνει το υπό ιδνικη διοίκηση Τζαμου και Κασμίρ (περιλαμβάνει την Τζαμου, την κοιλάσα του Κασμίρ και το Λαντάκ). την υπο πακιστανικη διοίκηση αυτόνομη περιοχή Αζάντ Κασμιρ και Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν και, τέλος, την υπο κινεζικη διοίκηση περιοχή Ακσάι Τσιν και Τρανς Κορακορούμ

Η περιοχή του Κασμίρ έγινε σημαντικό κέντρο του Ινδουισμού και αργότερα του Βουδισμού. Αργότερα, κατά τον ένατο αιώνα, γνώρισε άνθιση ο σαϊβισμός Το 1349 ο Σαχ Μιρ έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος κυβερνήτης του Κασμίρ Για τους επόμενους πέντε αιώνες κυβέρνησαν το Κασμίρ μουσουλμάνοι μονάρχες ανάμεσά τους και οι Μογγόλοι Οι Σιχ υπό τον Ραντζίτ Σιγχ προσάρτησαν το Κασμίρ. Το 1846, μετά την ήττα των Σιχ στον πρώτο ολεμο Σιχ και Αγγλων η περιοχήπροσαρτήθηκε απο τους Βρετανους και με τη συνθήκη του Αμρίτσαρ ο Ράτζα (βασιλέας) του Τζαμού, Γκούλαμπ Σιγχ, έγινε ο νέος κυβερνήτης του Κασμίρ. Η διακυβέρνηση των απογόνων του, υπό την εποπτεία του Βρετανικού Στέματος διήρκεσε έως το 1947, όταν το πριγκιπάτο Τζαμού και Κασμίρ έγινε αμφισβητούμενη περιοχή, διοικούμενη πλέον από τρεις χώρες: την Ινδία, το Πακιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here