ΤΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: Διαδικτυακή Σειρά Στρογγυλών Τραπεζών, 29-31 Οκτωβρίου 2020

 

Το Εργαστήριο Μελέτης Θεσμικού Λόγου του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και ο Τομέας Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ διοργανώνουν τριήμερο διαδικτυακών συζητήσεων την Πέμπτη 29, Παρασκευή 30 και Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 μεταξύ 18:00 και 21:00 με γενικό τίτλο «ΤΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ». Η τρέχουσα πανδημία αναδεικνύει όψεις του οπτικοακουστικού καθεστώτος. Η εικόνα και το αναλογικό φωτόγραμμα έχουν απωθηθεί ως παγιώσεις και αντικαθίστανται από αέναη ψηφιακή ροή πληροφοριών, η οποία αφαιρεί τη γνώση από αυτές τις πληροφορίες, τις καθιστά, δηλαδή, κενές γνωσιολογικού, δηλαδή αξιακού περιεχομένου. Ταυτόχρονα, οι  προσωπικές προσλήψεις στο επίπεδο του οπτικοακουστικού συμπλέκονται με τη συνεχή ψηφιακή αρχειοποίησή τους εγείροντας θεωρίες συνωμοσίας. Η εν λόγω, αυτο-ειρωνικά, διαδικτυακή σειρά στρογγυλών τραπεζών (συζητήσεων) θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει και να αναστοχαστεί, στο παρόν πλαίσιο, το διάσημο ρητό του Καναδού επικοινωνιολόγου Marshall McLuhan (1911-1980) «Το Μέσο είναι το Μήνυμα». Τα πεδία των συζητήσεων αφορούν την Παιδεία, την Τέχνη και την Επικοινωνία, με κοινό παρονομαστή την Τεχνολογία και τη Γνώση.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Αντωνιάδου Μαρία, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρμάος Ιάκωβος, υπ. Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, ο συγγραφέας Φώτης Βλαστός, η επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Αγγελική Γαζή, ο εκδότης, παραγωγός και σκηνοθέτης Βάσος Γεώργας, ο blog-editor στη Huffington Post Δημοσθένης Γκαβέας, η εικαστικός Μαίρη Ζυγούρη, ο Δρ Φιλοσοφίας Γεώργιος Ηλιόπουλος (ΕΔΙΠ, ΕΚΠΑ), ο διδάσκων στο ΕΑΠ Ιορδάνης Κουμασίδης, ο συγγραφέας Ηρακλής Λογοθέτης, ο πολιτικός επιστήμονας Δρ Γιάννης Μήτσιος, ο ψυχαναλυτής Γιώργος Μπανιώκος, ο Δρ Φιλοσοφίας Γεώργιος Μπαρμπαρούσης (ΕΔΙΠ, ΕΚΠΑ), ο Καθηγητήςστο ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο εικαστικός και σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης, η ερευνήτρια Α΄ στο E.I.E. Νίκη Τσιρώνη και Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Έλενα Χαμαλίδη.

Την Οργανωτική Ομάδα στελεχώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ Μαριάννα Μήκου και Θάνος Μπινιάρης και οι προπτυχιακοί της Σχολής ΕΜΦΕ ΕΜΠ Διονύσης Μήλεσης και Θέμης Νικολάου.

Συντονιστές των εκδηλώσεων είναι οι Γεώργιος Αραμπατζής Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Κώστας Θεολόγου Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΜΠ.

Τις συζητήσεις μπορούν να τις παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες στον σύνδεσμο https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=ma8ffa5d55e0268ec839e793e61c75c75 (και κωδικό σύνδεσης EKhKiYZW525).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here