“Το νερό ως κοινό αγαθό πέρα από τις εταιρείες και το κράτος”: Ένα έξοχο μήνυμα από την Έδεσσα της αυτογνωσίας!

 

 Tου ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

«Η κριτική της πολιτικής οικονομίας του νερού δείχνει ότι η ιδιωτική διαχείριση οδηγεί σε κέρδη για τις εταιρίες και η κρατική και αυτό-διοικητική διαχείριση σε φόρους στους πολίτες.

Στον αντίποδα αυτών παρουσιάζεται η συνεργατική/συνεταιριστική εναλλακτική διαχείριση και τα βασικά της σημεία, ξεκαθαρίζοντας μερικά θεωρητικά ζητήματα για τους συνεταιρισμούς και ιδιαίτερα ότι κάθε ονομαζόμενος συνεταιρισμός δεν σημαίνει ότι αυτόματα ανήκει στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας, αν δεν πληροί ορισμένες βασικές αρχές».

Το πιο πάνω απόσπασμα – από το βιβλίο με θέμα “Το νερό ως κοινό αγαθό πέρα από τις εταιρείες και το κράτος” του διδάσκοντα οικολογία και κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία στο ΑΠΘ Κώστα Νικολάου – απηχεί με τον πλέον χαρακτηριστικό στόχο τα συμπεράσματα της εκδήλωσης/συζήτησης υπό τον τίτλο/ρητορικό ερώτημα “Είναι το νερό κοινό αγαθό ή εμπόρευμα;” που διοργάνωσε  την Κυριακή 11/03/2018 στην Έδεσσα ο πολύ “προχωρημένος” Σύλλογος Προστασίας Υδρολογικού Συστήματος Εδεσσαίου ποταμού, «νεοSOS».

Η πηγή κάθε αληθινής συζήτησης είναι η ανάγκη, περί αυτής (της πηγής) ο λόγος της προέδρου του διοργανωτή συλλόγου Ελισάβετ Φράγκου ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικός. Τον αποδίδουμε όσο πιο περιεκτικά γίνεται, σε δυο γραμμές:

Ο Εδεσσαίος ποταμός είναι διαχρονικά το σημαντικότερο “κοινό αγαθό” μας εδώ στον τόπο μας. Η αναγνώριση και εκτίμηση της αξίας του ποτάμιου συστήματος και της πολύ-επίπεδης σχέσης του ποταμού μας με τον τόπο και με τους ανθρώπους του είναι βασικό/δομικό συστατικό της τοπικής αυτογνωσίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι αντιληπτή απλά και μόνο ως ένας (ακόμα) από τους στόχους του συλλόγου, αλλά ως μείζων ανάγκη, χρέος έναντι της αυτογνωσίας.

Σοφές σκέψεις!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here