Το νέο μνημόνιο Μητσοτάκη: Απολύσεις συμβασιούχων του δημοσίου, παράδοση επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα

Την άμεση απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων του δημοσίου, την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου τομέα με περιορισμό νέων προσλήψεων, την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε βάρος του δημόσιου συστήματος ασφάλισης, την επιμονή του στην περιστολή βασικών εργατικών δικαιωμάτων όπως η κατίσχυση των συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, την περαιτέρω περικοπή του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση της αστυνομικής καταστολής τόσο εντός της χώρας όσο και στα σύνορα, κατά προσφύγων-μεταναστών, επανέλαβε ως βασικούς άξονες της αντικοινωνικής πολιτικής του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνέντευξη του  στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι όλοι οι σημερινοί συμβασιούχοι, μόλις ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους, θα απολυθούν καθώς δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα διαδικασία μονιμοποίησής τους, όπως είπε.

Επέμεινε μάλιστα στην παράδοση των επικουρικών συντάξεων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, ανατρέποντας πλήρως την αλήθεια και επιρρίπτοντας ευθύνες στους εργαζόμενους, που όπως περίπου ισχυρίσθηκε, είναι εκείνοι που δεν θέλουν να  ασφαλιστούν και όχι οι εργοδότες που τους κρατούν ανασφάλιστους!

Τα βασικά σημεία των

Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι εκτός φθηνής χρηματοδότησης, εκτός αγορών, αυτή είναι η πραγματικότητα», διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το “μαξιλάρι” δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μίλησε για τέταρτο μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εξ αρχής ότι το σχέδιό του είναι διαφορετικό από του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση», δήλωσε προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα».

«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα»

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας», τόνισε.

«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση

Ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθη με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δέσμευσή μου η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», πρόσθεσε.

«Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο βασικός σκοπός του ήταν κατά τη διάρκεια αυτού η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και αυτό δημιουργεί εξαιρετικά προβληματική συγκυρία για την πατρίδα μας. Δεσμεύομαι ότι προτεραιότητα μας θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2021 με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε ερώτηση για όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση». «Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα»

«Δίπλα στην λέξη λαικιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιος τούς εξαπάτησε και συνεχίζει να τούς εξαπατά», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αναφερόμενος στη στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα». «Λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή». Σημείωσε δε ότι «η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί».

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει την συμφωνία για το Σκοπιανό».

«Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη»

«Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη. Που αφαιρεί τις προοπτικές προόδου από τους μη προνομιούχους. Πρώτος μου στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενώ αναφορικά με τον ΟΑΣΘ ανέφερε ότι η κρατικοποίησή του δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξήγγειλε και αν θα γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «μεγάλο μέρος του προγράμματος μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο και στηρίζεται στη λογική ότι θα πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση»

«Ζούμε κάτι χειρότερο από αυτό που έζησε η ελληνική Δημοκρατία στο παρελθόν της, ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο. Μπορεί οι πολιτικές μας να μη μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες αλλά ο διχασμός δεν μπορεί να είναι το πρόταγμα. Ο κ. Τσίπρας τραυματίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ακόμη και αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ερωτηθείς για το κλίμα διχασμού στη χώρα.

«Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα».

«Κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει η Ν.Δ. σε συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα συμφωνήσει σε μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Αλλά η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική».

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος»

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το «μαξιλάρι» δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

«Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι;»

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως «αν είχε δωθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί άνθρωποι». «Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά», είπε ο κ. ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι. Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός».

«Μια εξετάστική θα κάνω για το πρώτο εξάμηνο του 2015», είπε επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για τα «σκάνδαλα», απάντησε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

«Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο»

«Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’ αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα», επισήμανε για τους συμβασιούχους τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο θα απασχολήσει συμβασιούχους, αλλά όχι στον βαθμό και στην έκταση που το κάνει ο κ. Τσίπρας.

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι όταν πήγε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκε δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί», τόνισε.

«Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν, να συμμετέχουν στο μέλλον τους»

Όσον αφορά τους νέους και τι μπορεί να τους εγγυηθεί η Ν.Δ. ώστε να τους εντάξει στην παραγωγικότητα της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρώτο που θέλει να τους πει είναι ότι «πρέπει να ψηφίσουν, να συμμετέχουν στο μέλλον τους». «Η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που απέχουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι Παιδεία και δουλειές είναι οι δύο προτεραιότητας για τους νέους.

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020»

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κυρ.  Μητσοτάκης. «Δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτική αναστάτωση γιατί κάποιοι θα επιλέξουν να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα όπως έγινε το 2015. Στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα αποσυνδεθεί η Προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής», επεσήμανε σε ερώτηση για ενδεχόμενη στήριξη του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας σε επόμενες εκλογές σχολιάζοντας ότι έχει «καλή θεσμική συνεργασία με τον Προέδρο της Δημοκρατίας».

«Πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.»

«Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως «στις περιφερειακές εκλογές η Ν.Δ. θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς, «γιατί η περιφέρεια είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας, μπορεί να είναι και πρόσωπα εκτός της Ν.Δ». Όσον αφορά τις ευρωεκλογές τόνισε ότι «επιμένει στην απευθείας εκλογή των αιρετών από τον λαό, άρα δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ως προς τον σταυρό».

 «Η ευθύνη για τη Μόρια αποκλειστικά στην κυβέρνηση»

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή, η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Όταν μάλιστα έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα, να λέει ο ΟΗΕ ότι ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν τέτοια κέντρα, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια.

«Ο λόγος για ασφαλή σύνορα γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο μόνος που δεν ενδιαφέρεται είναι ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε. «Εμείς την επόμενη μέρα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων. Χαιρετίζω την πρόταση του κ. Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Επίσης θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία ασύλου, δεν θα υπάρχουν τέσσερα στάδια» επεσήμανε και τόνισε ότι «εδώ δεν υπάρχει απλώς σπατάλη, υπάρχει διασπάθιση πόρων». «Θα το ψάξουμε», δεσμεύτηκε.

Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή

Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι κρίσιμη. Απαιτείται ένα τολμηρό σχέδιο για την εξυγίανση. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here