Το ΝΑΤΟ πήρε πολλή φόρα – Φύγετε απο τη Γεωργία λέει στους Ρώσους – Ξεκινάτε πόλεμο, απαντούν εκείνοι

Οι Αμερικανοί που θέλουν να εντάξουν στο ΝΑΤΟ την Γεωργία, «προέτρεψαν» χτες τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δύο περιοχές που de jure όχι όμως και de facto ανήκουν στη  Γεωργία και τις ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές. Η  Μόσχα αντέδρασε εντονότατα, καθώς έχει απο το 1991 ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο.

Το θέμα είναι ότι η Γεωργία είχε ξεκινήσει «εκκαθαρίσεις» σε αυτές τις περιοχές όπου ζούσαν και ζουν Ρώσοι και η Ρωσία με τη σειρά της είχε αντιδράσει και έδιωξε τα γεωργιανά στρατεύματα «που απειλούσαν Ρώσους πολίτες». Ο πόλεμος τότε ειχε λήξει με παρέμβαση της Γαλλιας, παροτι οι Ρώσοι είχαν φτάσει μέχρι τη γεωργιανή πρωτεύουσα -δέχτηκαν να αποσυρθούν εν πάση περιπτώσει. Ομως παρέμειναν στις προαναφερόμενες περιοχές όπου ζουν πολλοί Ρώσοι και οι οποίες ελέγχονται απο φιλορώσους αυτονομιστές

Συγκεκριμένα, η Αμπχαζία είναι μια περιοχή του Καυκάσου, με πρωτεύουσα το Σοχούμι στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) και   είναι διά του νόμου (de jure) αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας αλλά de facto ανεξαρτητη -μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παραμένει εκ των πραγμάτων ( de facto) ανεξάρτητη από τη Γεωργία, παρότι δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς -η Ρωσία φυσικά την αναγνώρισε αμέσως. Επισης την αναγνώρισαν η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα και το Ναούρου. (Στην Αμπχαζία σημειωτέον ζούσαν τόσο πολλοί Έλληνες που είχαν σκεφτεί να την αναγνωρίσουν ως αυτόνομη ελληνική περιοχή, αλλά οι Σοβιετικοί στη Μόσχα το ξανασκέφτηκαν και άρχισαν να «σκορπάνε» τους Έλληνες και απόμειναν Αμπχάζιοι και Ρώσοι)

Η Νότια Οσσετία, ή απλά Οσσετία, είναι αυτοανακηρυγμένη ανεξαρτητη δημοκρατία μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας. Αν και αυτή η πρώην σοβιετική αυτονομη περιφέρεια διακήρυξε την ανεξαρτησία της κι έχει έναν ντε φάκτο έλεγχο σε ένα σημαντικό μέρος της περιφέρειας, ο διαχωρισμός της από τη Γεωργία δεν έχει αναγνωριστεί από καμία μεγάλη χώρα, με εξαίρεση τη Ρωσία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα και Ναουρού. Η Γεωργία δεν αναγνωρίζει τη Νότια Οσσετία ως διαφορετική κρατική οντότητα ή αυτόνομη περιοχή, αλλά αναφέρεται σε αυτήν είτε με το μεσαιωνικό όνομα Σαματσάμπλο, είτε, πιο πρόσφατα, Τσχινβάλι.

Ο χάρτης  με τις αυτόνομες δημοκρατίες της Αμπχαζίας (πράσινο) και της Νότιας Οσετίας (μοβ)

Η Νότια Οσσετία διεκδικούσε την ανεξαρτησία από τη Γεωργία από το 1988 και πίεζε προς τούτο το Ανώτατο Σοβιέτ -για να αναβαθμιστεί η Οσσετία σε Αυτόνομη Δημοκρατία. Αγνοείται το αίτημα και το Γεωργιανό Σοβιέτ με νόμο απαγορεύει περαιτέρω ανεξαρτητοποιήσεις. Οι Οσσέτιοι μποϊκοτάρουν τις εκλογές του 1990 και κάνουν δικές τους εκλογές. Ο τότε πρόεδρος της Γεωργιας (μέσα στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης ακόμα)  κήρυξε παράνομη την εκλογική διαδικασία της Οσσετίας. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (1991) ξεκινησαν μάχες και οι Γεωργιανοί επιτέθηκαν και έκαψαν συθέμελα τα Οσσετικά χωριά με αποτέλεσμα 1.000 νεκρούς σε πρώτη φάση. Τότε  100.000 Οσσέτιοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις αποσχιθείσες περιοχές από την Ρωσία, με τα σύνορα που ίσχυαν από πριν της συμφωνίας Μολότοφ- Ρίμπεντροπ το 1939. Η Γεωργία εξαναγκάσθηκε σε κατάπαυση πυρός.

Το 2008 απειλήθηκε νέος πόλεμος και η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στη Γεωργία αλλά και έδωσε ρωσικό διαβατήριο σε όσους Οσσέτιους το επιθυμούσαν. Το ΝΑΤΟ τότε ειχε πει «η Γεωργία θα μπορούσε να ενταχθεί μελλοντικά στον Οργανισμό» και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Μόσχα. 

Τώρα οι Αμερικανοί έχουν αναθαρρήσει για ποικίλους λόγους και επαναφέρουν το θέμα -δυστυχώς ρόλο στις αλυσιδωτές αντιδράσεις  έπαιξε το γεγονός ότι η Τουρκια εντάσσεται πιο ανοιχτά υπέρ των Ρώσων, αλλά  και η ελληνική συμφωνία με τα Σκοπια και η συνεπακόλουθη  τάση των Σέρβων (για να μη βρεθούν απομονωμένοι με fYROM και Αλβανία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ)  να κατευθυνθούν επισης προς ΝΑΤΟ μεριά.

«Αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Δεν αποτελούν τμήμα της Ρωσίας», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της ως τις θέσεις τους που είχαν καθοριστεί με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2008».

Μόσχα και Τμπιλίσι βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε διένεξη, ιδίως εξαιτίας της φιλοδοξίας της μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, ενδεχόμενο που η Ρωσία αντιμετωπίζει σαν καταπάτηση της σφαίρας επιρροής της.

Η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε ηδη φυσικά στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και ιδιαίτερα στην ένταξη της Γεωργίας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ     δήλωσε:

«Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Τυχόν ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει μια τρομακτική σύγκρουση με τη Ρωσία».

Αναφέρθηκε στη συνέχιση του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ενωσης – στην οποία πρωτοστάτησε και ο ίδιος – αλλά κατήγγειλε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να περικυκλώσει τη Ρωσία και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

«Το ΝΑΤΟ δεν συνεχίζει μόνο να υπάρχει, αλλά επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Αυτό δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο, γιατί κανείς δεν έχει ακυρώσει την πυρηνική ισορροπία του κόσμου, κανείς δεν έχει καταργήσει το γεγονός ότι για τους στρατιωτικούς και τους ηγέτες είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων των διαφόρων κρατών. Σειρά κρατών – μελών του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσική Ομοσπονδία πιθανό εχθρό. Και είναι προφανές ότι οι στρατιωτικές ικανότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τριάδας, στοχεύουν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό, δυστυχώς, είναι γεγονός. Συνεπώς, πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτήν την κατάσταση. Και όταν αρχίζει να στενεύει ο δακτύλιος γύρω από τη χώρα μας αυτό δεν είναι δυνατόν να μην μας ανησυχεί».

«Με άλλα λόγια, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί απόλυτη απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία»

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Γεωργία, που διεκδικεί τα εδάφη της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας (περιοχές που αποσπάστηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια μετά από πολεμικές συγκρούσεις έχουν αναγνωριστεί ως κράτη από τη Ρωσία), δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Στην Αμπχαζία και στη Νότιο Οσσετια  η Ρωσία έχει βάσεις και αν μια άλλη χώρα (η Γεωργία) τις θεωρεί επικράτειά της αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες. Ελπίζω πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει την εξυπνάδα να μην κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here