Το μνημόνιο Μητσοτάκη τρομάζει την κοινωνία: Εξήγγειλε ιδιότυπη «ιδιωτικοποίηση» επικουρικής ασφάλισης και παιδείας-Υποσχέθηκε άγρια καταστολή-Ξαναείπε όχι στη συμφωνία των Πρεσπών

Σε μια απίστευτη δημαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, εκπρόσωπος του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, έκανε τον «εξωγήινο», και εμφανίσθηκε ως αμέτοχος των δεινών που έπληξαν το τόπο τα τελευταία 8 χρόνια. Οχι μόνο δεν έκανε στοιχειώδη αυτοκριτική για τις αποτυχημένες πολιτικές που υπηρέτησε πιστά τόσα χρόνια, αλλά έκανε ανέξοδα και θρασύτατα, τον τιμητή της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα απο τα μνημόνια.Υποσχέθηκε μειώσεις στη φορολογία και πρωτογενή πλεονάσματα και περιέγραψε ένα ζοφερό μέλλον, όπου πρυτανεύει η ιδιωτική πρωτοβουλία σε όλες τις εκφάνσεις των κοινωνικών πολιτικών. Παιδεία, επικουρική ασφάλιση, δημόσιο, οδηγούνται σε μια ιδιότυπη «ιδιωτικοποίηση», όπου θα κυριαρχούν οι λογικές του κέρδους και της ωφέλειας σε βάρος του κοινωνικού τους ρόλου!

Το ίδιο τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες ήταν οι θέσεις του και για το Σκοπιανό, όπου επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επίσης επανέλαβε την πολιτική του νόμου και της τάξης, εξαγγέλλοντας νέες αυστηρές διατάξεις φυλάκισης, κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, επαναφορά των βίαιων αστυνομικών ομάδων ΔΙΑΣ ενώ ζήτησε να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

Τι υποσχέθηκε

«Με την πολιτική μας το πρώτο που θα τελειώσει είναι τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, δήλωσε ότι η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. «Στον αγρότη θα δώσουμε κίνητρο με φορολογικό συντελεστή 10%». Παράλληλα, εξήγγειλε δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%, καθώς και μείωση εταιρικού φόρου και φόρου στα μερίσματα 24% από 40%.

Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, λέγοντας πως «τα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

Όπως σημείωσε, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης «θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση. Και οι επιχειρηματίες θα φροντίσουν τους εργαζομένους τους, κάνοντάς τους συμμέτοχους στην επιχειρηματική τους επιτυχία».

«Θα μειώσω το κόστος δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά την πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειώσουμε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές όπως όλες οι κανονικές χώρες» τόνισε.

Όπως ξεκαθάρισε, μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Επιπλέον είπε ότι ο «κακός νόμος Κατρούγκαλου» καταργείται, γιατί «όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., «διατηρείται η εθνική σύνταξη, το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει ως εργαζόμενος περισσότερο, θα παίρνει περισσότερα» είπε, σημειώνοντας πως «σταδιακά οι εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%».

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίοδοι μετάβασης για τους παλιούς συνταξιούχους, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα υπάρχει μόνο μία αδειοδοτική αρχή, με αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. «Όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας» σημείωσε.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν κατηγορηματικός ότι η συμφωνία για την ΠΓΔΜ «είναι μια συμφωνία ντροπή. Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτήν. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Να μην τολμήσει ποτέ ο κ.Τσίπρας να συγκρίνει την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την ακροδεξιά. Η ΝΔ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή. Αν η συμφωνία των Πρεσπών καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

«Ξεμπλοκάρουμε όλες τις σημαντικές επενδύσεις όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεσπίζουμε γι’ αυτό αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων λειτουργιών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι στη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα βρίσκεται η απάντηση και για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσαλονίκης. «Αρκετά με τους κρατικούς κηφήνες» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» σημείωσε.

Όπως είπε, το κλειδί για το Δημόσιο θα είναι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης, στην οποία «δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».

Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., «η πραγματική λύση στην ακραία φτώχεια, που συνδέεται με τη μακροχρόνια ανεργία, δεν είναι τα επιδόματα. Είναι οι σταθερές δουλειές, που μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. «Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό, που δημιουργεί μια στρέβλωση σε βάρος των νέων εργαζομένων» δήλωσε.

«Σε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ, λέω ξεκάθαρα ότι οι παλιές οφειλές πρέπει να πάψουν να είναι θηλιά στον λαιμό τους. Θα καθορίσουμε ένα ενιαίο σύστημα ρύθμισης οφειλών, με 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 120 ευρώ τον μήνα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών», ενώ, αναφερόμενος στον νόμο Παρασκευόπουλου είπε πως θα καταργηθεί. «Θα αναθωρήσουμε την ποινική δικονομία, γιατί είναι ένα δίχτυ για να ξεγλιστράνε πολλοί» προανήγγειλε.

«Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα σχολεία, με αξιολόγηση παντού, με νέα αντικείμενα, πχ προγραμματισμό. Δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ταυτόχρονα δήλωσε πως «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους».

 

Ξεκινώντας έκανε αναφορά σε «κατήφορο που διαρκεί περίπου 4 χρόνια» και σε «κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής που οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους» άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.

«Στη σκιά ενός μεγάλου εθνικού πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές, η συγκυρία μετατρέπεται σε μια θλιβερή επιλογή μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς, αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους που μπορούμε να υλοποιήσουμε.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη του κόμματός του, λέγοντας πως «σε 12 μήνες, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω νωρίτερα κατά μία εβδομάδα στη Δ.Ε.Θ. για να την εγκαινιάσω».

Όπως υποστήριξε, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από χθες. Θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, ο διχασμός τελειώνει και η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται».

«Βάζουμε μπροστά τον ιμάντα της κοινωνικής ανόδου. Δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζομένων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλύοντας τα σχέδια του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητοστάκης απαρίθμησε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας»:

«Στόχος 1ος, μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Στόχος 2ος, μια οικονομία παραγωγική , καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.

Στόχος 3ος, ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.

Στόχος 4ος, μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.

Στοχός 5ος, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας.

Στόχος 6ος, μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε την θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τρέξουμε. Όσο η Ελλάδα ήταν σε κρίση, ο κόσμος αναπτυσσόταν. Η Ελλάδα κινδυνεύει σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή να μείνει πίσω. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα 10 χρόνια με ρυθμό 4%».

Συμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here