Το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον Μοράλες

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε πως προτίθεται να χορηγήσει άσυλο στον Έβο Μοράλες, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο της Βολιβίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά του Μοράλες από τη χώρα του.

Νωρίτερα, το Μεξικό είχε επικρίνει τη στάση του στρατού της Βολιβίας, που είχε ζητήσει την παραίτηση Μοράλες. Μάλιστα, το Μεξικό δεν δίστασε να κάνει λόγο για πραξικόπημα και να τονίσει ότι το ίδιο αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βολιβίας τον Μοράλες.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η κατάσταση στη Βολιβία είναι εκρηκτική και που ο Μοράλες αφενός δεν έχει αποσαφηνίσει τις επόμενες κινήσεις του, αφετέρου έχει προβεί σε δηλώσεις που δείχνουν πως βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «βίαιες ομάδες» έχουν επιτεθεί στο σπίτι του.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική κατάσταση στη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί από ρευστή έως χαοτική. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βολιβίας, μετά την παραίτηση Μοράλες την εξουσία αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας. Κι εάν δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος, τότε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση Μοράλες, υπέβαλαν την παραίτησή τους τόσο ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας και ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και πολλοί υπουργοί, δημιουργώντας ένα κενό διακυβέρνησης στη χώρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here