Το μεγάλο φαγοπότι στην Υγεία-Αποκαλυπτικά στοιχεία για Novartis: Τι δείχνει η έκθεση για τις υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα-ΣΥΡΙΖΑ: Ολα στο φως

To ξέφρενο πάρτι στη Δημόσια Υγεία με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων, αποδεικνύει η αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση των Επιθεωρητών 6 Σωμάτων Ελέγχου, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τους υπουργούς που ωρύονται ότι δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο Novartis στη χώρα. 

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, το μικτό κλιμάκιο του ελέγχου αποτελούνταν από (6) στελέχη των ακόλουθων υπηρεσιών: γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας – Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι επιθεωρητές ανέλαβαν κατόπιν εντολών (εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Εισαγγελία Διαφθοράς, ΓΕΔΔ) να διερευνήσουν την πιθανότητα διάπραξης κακουργηματικών πράξεων που ζημίωσαν το Δημόσιο μεταξύ 1.1.2006 και 15.7.2014. Στο πεδίο ελέγχου περιλήφθηκαν τα τρία υπουργεία που κατά περιόδους είχαν την ευθύνη της τιμολόγησης φαρμάκου: ο ΕΟΦ, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ΗΔΙΚΑ) και οι φαρμακευτικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Novartis ΑΕΒΕ (HELLAS).

Το πόρισμα των επιθεωρητών που διαβιβάστηκε αρχικά στην εισαγγελέα Διαφθοράς και στη συνέχεια στη Βουλή, ύστερα από αίτημα βουλευτών της προανακριτικής, αποτελείται από τρεις εκθέσεις: μία κύρια (750 σελ.) και δύο συμπληρωματικές (61 και 139 σελ. αντίστοιχα), στις οποίες έχουν επισυναφθεί με παραρτήματα όλα τα έγγραφα, ηλεκτρονικά και κατασχεθέντα αρχεία, στοιχεία, πρακτικά συνεδριάσεων, υπουργικές αποφάσεις τιμολόγησης φαρμάκων, καταθέσεις 26 μαρτύρων (υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη της φαρμακευτικής, σύμβουλοι κ.λπ.), αλληλογραφία κ.ά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, αρχικά διαπιστώνεται η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 163,28%. Από το 1,94 δισ. το 2003 φτάνει τα 5,1 δισ. το 2009.

Τα «θολά σημεία»  φαίνεται να ξεκινούν τουλάχιστον από την  κατάργηση της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Φως στην υπόθεση ρίχνει το πόρισμα των επιθεωρητών που διαβιβάστηκε αρχικά στον εισαγγελέα διαφθοράς και στη συνέχεια στη Βουλή, ύστερα από αίτημα βουλευτών της προανακριτικής, το οποίο και αποτελείται από τρεις εκθέσεις, 750 σελίδων, 61 και 139 σελίδες αντίστοιχα.

Μετά από σειρά διαπιστώσεων το πόρισμα καταλήγει πως ο ακριβής υπολογισμός της συνολικής ζημιάς είναι δύσκολο να επιτευχθεί, προτείνοντας την δημιουργία κατάλληλου λογισμικού!

Υπενθυμίζεται πως από το 2005 η χονδρική τιμή του φαρμάκου ξεκίνησε να καθορίζεται με νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, αυτή θα διαμορφώνεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του κάθε φαρμακευτικού προϊόντος στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μαζί με άλλες παραμέτρους τιμολόγησης αυτό οδήγησε πρακτικά σε τριπλάσιες τιμές τουλάχιστον δύο εκ των ακριβότερων φαρμάκων της Novartis (Lucentis και Eucreas). Στον φάκελο τρίτου φαρμάκου (Tasigna) περιέχεται η αίτηση της εταιρείας υπογεγραμμένη από τους Κ. Φρουζή και Ι. Ρούμπου. με απαιτούμενη χονδρική τιμή τα 4.210 ευρώ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης τα παρακάτω σημεία: Πως πριν από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε η επαναφορά του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπήρξε πλήρης νομοθετική αναρχία, με τις τιμές των φαρμάκων να αποφασίζονται απευθείας από τους υπουργούς. Ο τριπλασιασμός των φαρμάκων επεκτάθηκε.

«Χάσαμε την αλληλογραφία»

Επίσης, το διάστημα 2011-2012 το Υπουργείο έβαλε σε λειτουργία ειδική εφαρμογή για τον υπολογισμό των φαρμάκων την οποία χειρίστηκε ο Ν. Μανίας, χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη σύμβαση που να αποδίδει τέτοια καθήκοντα. Στην έκθεση του κλιμακίου αναφέρεται ότι δηλώθηκε απώλεια της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων για τα έτη 2011-2012.

Πρώτοι στην τιμολόγηση, πρώτοι και στην κυκλοφορία

Διαπιστώνεται από τους επιθεωρητές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως αμέσως μετά την ευρωπαϊκή έγκριση κυκλοφορίας των φαρμάκων της Novartis, οι αιτήσεις της εταιρείας στην Ελλάδα πηγαίναν κατευθείαν στην Υπηρεσία πριν καν την έγκριση από τον ΕΟΦ και πριν τιμολογηθεί σε άλλες χώρες. Στην κατάθεση του Ν. Μανία καταγράφεται ότι δεν του ζητήθηκε να αναζητήσει τιμές για σκεύασμα της εταιρείας.

Γιατί φωνάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης;

Σοβαρές παρατυπίες αναφέρονται και για τους χειρισμούς του τότε υπουργού Υγείας, ο οποίος διαβίβασε απευθείας στην υπηρεσία εντολές με συνημμένο το σχέδιο της υπουργικής απόφασης προκειμένου αυτή να εκδοθεί. Μάλιστα, η Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκου απέρριψε λίγο αργότερα την μείωση της τιμής του φαρμάκου όταν σε αυτό μειώθηκε σημαντικά η δραστική ουσία.

Νέες «Διορθώσεις»: 267 σκευάσματα πήραν αύξηση

Σε νέο διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (28/09/2013), 267 σκευάσματα παίρνουν αύξηση μεταφέροντας στον ΕΟΠΥΥ μια επιβάρυνση 1,6 εκ. ευρώ μόνο για τον Οκτώβριο (19 εκ. για το έτος, υπολογιζόμενα με αναγωγή).

«Δυστυχώς όλα αυτά γίνονταν βάσει υπουργικών αποφάσεων»
Αυτό φαίνεται να κατέθεσε το πρώην μέλος του ΕΤΦ, Κ. Ράνος, που παρέδωσε τους πίνακες τιμών, συμπληρώνοντας πως «τόσο επί υπουργίας Λοβέρδου, όπως και επί υπουργίας Γεωργιάδη, υπήρχε πάντα ένας ενδιάμεσος που διευκόλυνε την επαφή ενδιαφερόμενων και υπουργών.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες θα μάθουν ποιοι έστησαν στην πλάτη τους ένα πάρτι δισεκατομμυρίων στη δημόσια υγεία

Τις πρωτοφανείς θεσμικές ακροβασίες των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με σκοπό την τρομοκράτηση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναδεικνύει τόσο τη διαχρονικότητα όσο και το κόστος του σκανδάλου Novartis για το ελληνικό Δημόσιο. Το ρεπορτάζ, που παρουσιάζει την έκθεση των ελεγκτικών μηχανισμών που ερεύνησαν την υπόθεση από το 2006 έως το 2014, παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν πως η τεράστια ζημιά για το Δημόσιο επήλθε λόγω των χειρισμών των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών που είχαν την ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων και όχι λόγω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, όπως ισχυρίζονται η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛΛ.

Εξηγείται λοιπόν έτσι γιατί Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν τις τελευταίες μέρες σε πρωτοφανείς θεσμικές ακροβασίες για να τρομοκρατηθούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να παρουσιαστεί το σκάνδαλο ως σκευωρία.

Οι πολίτες όμως έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν ποιοι ήταν αυτοί που έστησαν στην πλάτη τους ένα πάρτι που κόστισε δισεκατομμύρια στη δημόσια υγεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη μάχη προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η δυσώδης υπόθεση, όσα προσκόμματα κι αν επιχειρήσουν να θέσουν όσοι επιθυμούν το κουκούλωμά της. Όλα στο φως.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here