Το Λιμενικό πήγε στα Εξάρχεια χωρίς να ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ.

Η προσπάθεια των Λιμενικών να έχουν μια «επιτυχία στα ναρκωτικά» χωρίς ανάμιξη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ίσως η αιτία που όλα πήγαν στραβά και τραυματισθηκε ένας από τους πρώτους σε επιχείρηση στα Εξάρχεια.

Η Ολίγα Γεροβασίλη δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η βασική αιτία για την οποία η όλη επιχείρηση είχε απρόσμενες εξελίξεις.

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε ενημέρωση για την χθεσινή επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια», δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη.

Και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης (ότι ο τραυματισμός του Λιμενικού ήτα αποτέλεσμα της ανικανότητας της αστυνόμευσης) δήλωσε πως «όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει. Ο δε ισχυρισμός ότι δεν έχουμε την πολιτική βούληση να καταπολεμήσουμε την ανομία, είναι γελοίος».

Η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι «στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν όντως προβλήματα, όμως αυτά δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί και δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν μικροπολιτική στο πεδίο της ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών και η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα».

Δήλωσε επίσης:

«Το «αναρχικός» είναι μια ιδεολογική ταυτότητα με την οποία εγώ δεν συμφωνώ αλλά τη σέβομαι.Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δηλώνουν αναρχικοί ενώ στην πραγματικότητα διαπλέκονται με το κοινό έγκλημα και δραστηριοποιούνται και στα γήπεδα. Έχουν σημεία επαφής όλες αυτές οι δράσεις».

«Η κοινωνία πρέπει να αναρωτηθεί πώς και πότε οργανώθηκε αυτή η κατάσταση στα Εξάρχεια, από αυτούς που σήμερα λένε ότι θα έρθουν για να τα λύσουν όλα αμέσως. Ο Ρουβίκωνας, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το να τσουβαλιάζονται όλα μαζί δεν βοηθά» συνέχισε. «Το ζήτημα του Ρουβίκωνα είναι ένα ζήτημα ακτιβισμού, συνήθως στα όρια της πλημμεληματικής δράσης, έχουν γίνει δικογραφίες και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη ανάλογα με τις πράξεις που έχουν κάνει.

Όσον αφορά στα Διαβατά, με αφορμή γονείς που «κραδαίνουν» τα παιδιά τους στα ΜΑΤ σαν ασπίδες, είπε:

«Οι πρόσφυγες να μην ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και να μην χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικές ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Ούτε θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης».

Τι έγινε στα Εξάρχεια

Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι άνδρες του Λιμενικού ειδοποίησαν την Αστυνομία την ώρα που βρίσκονταν ήδη έξω από το σπίτι στα Εξάρχεια, όπου δέχτηκαν την επίθεση και ότι η ενημέρωση δεν υπήρξε δια της επίσημης οδού, ενώ τα χρονικά περιθώρια ήταν ελάχιστα για να ελεγχθεί το αίτημα και να οργανωθεί μια επιχείρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 20.38 ένα άτομο κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Αμέσου Δράσεως, δηλώνοντας ότι είναι αξιωματικός του Λιμενικού και ζήτησε συνδρομή ομάδας ΔΙΑΣ για την έρευνα, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται στο σημείο μαζί με εισαγγελέα. Στις 20.50 άτομο με τα ίδια στοιχεία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αξιωματικό υπηρεσίας του Α.Τ. Εξαρχείων ζητώντας συνδρομή για την έρευνα που πραγματοποιούσαν.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από την ΕΛ.ΑΣ.  η συμπλοκή μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού και της ομάδας των αγνώστων ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ.

Εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο περιπολικό της Ασφάλειας, που όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, εστάλη για να διαπιστωθεί αν το τηλεφώνημα για αστυνομική συνδρομή ήταν πραγματικό και δεν επρόκειτο για φάρσα ή παγίδα.

Την ώρα που έφτασε το περιπολικό, η συμπλοκή είχε ήδη τελειώσει και οι λιμενικοί αποχωρούσαν.

Όπως λένε κύκλοι του Αρχηγείου, διευκρινιστικά σε ό,τι αφορά την συνδρομή μεταξύ των υπηρεσιών, «είθισται το αίτημα να υποβάλλεται μέσω της υπηρεσιακής οδού και σε ικανό χρόνο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του προσωπικού και να οργανωθεί η επιχείρηση, πράγμα το οποίο δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here