Κ. Παπαδάκης: Το κόμμα της Χ.Α προκάλυμμα της εγκληματικής οργάνωσης

Συνέντευξη στον Χρήστο Ζέρβα

Φωτο: Ευρωκίνηση:

Ο Κώστας Παπαδάκης, είναι δικηγόρος που μάχεται για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι μέλος της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και όπως υποστηρίζει  «υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα», που πρέπει να διαλευκανθούν, όπως η ανεύρεση και τιμωρία όλων των ηθικών αυτουργών και συνεργών στις εγκληματικές πράξεις που της αποδίδονται.

Επισημαίνει ότι από την μέχρι τώρα έρευνα αναδεικνύονται απόλυτα τα στοιχεία που συγκροτούν την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης και προσθέτει ότι στόχος είναι να «τερματισθεί η ανοχή και ασυλία στης τρομοκρατικής της δραστηριότητας».

Όπως τονίζει, οι παραδοχές του βουλεύματος για ολιγωρία των επίσημων αρχών, αστυνομία κ.α, απέναντι στις παράνομες πράξεις της Χ.Α είναι πολλές. «Μόνο άλλωστε το γεγονός ότι την περίοδο δολοφονίας Φύσσα ομολογήθηκε δημόσια από τον τότε Υπουργό Ν. Δένδια ότι υπάρχουν δεκάδες στάσιμες δικογραφίες σε βάρος μελών της Χ.Α. αποδεικνύει από μόνο του την ανοχή».

 δικη ΧΑ-κατηγορούμενος βγαζει φωτο

Ως μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α, τι ζητάτε από το Δικαστήριο ;

-Θα ζητήσουμε τη διαλεύκανση της αλήθειας, την ανεύρεση των ενόχων, ηθικών αυτουργών και συνεργών για όλες τις εγκληματικές πράξεις που αποδίδονται και την τιμωρία τους. Στόχος μας είναι να τερματισθεί η ανοχή και ασυλία της τρομοκρατικής τους δραστηριότητας.

Στο τεράστιο υλικό της δικογραφίας αποτυπώνεται πλήρως η εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης;

Η ανάκριση διεξήχθη με πολύ γρήγορο ρυθμό και είναι φυσικό να έχει αφήσει κενά. Αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό και αναδεικνύει τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά σίγουρα υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά. Γεγονός πάντως είναι ότι αναδεικύονται απόλυτα τα στοιχεία που συγκροτούν την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187 Π.Κ. (δομή, διαρκής δράση, ιεραρχία) με πολλές λεπτομέρειες, καθώς επίσης ότι και η δημιουργία του κόμματος αποτελεί εποικοδόμημα και προκάλυμμα της εγκληματικής οργάνωσης.

Υπάρχουν σημεία και γκρίζες ζώνες στη δικογραφία που χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση και ποιά είναι αυτά;

Υπάρχουν. Κατ αρχήν η ποινική δίωξη έχει ασκηθεί κύρια με βάση το άρθρο 187 Π.Κ. και όχι με το 187Α Π.Κ. Ακόμα, δεν έχει εξαντληθεί η διερεύνηση ατομικών ποινικών ευθυνών ηθικής αυτουργίας και άλλων μορφών συμμετοχής στις επιμέρους εγκληματικές πράξεις που δικάζονται. Πρόκειται για σοβαρές παραλείψεις που έχω επισημάνει εδώ και μήνες δημόσια και απομυθοποιούν την δήθεν σκληρή δίωξη των μελών της Χ.Α. Τα ζητήματα αυτά για μένα είναι ανοιχτά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της δίκης

Τι έχει γίνει με τη διερεύνηση σχετικά για τις προνομιακές σχέσεις  αστυνομίας-Χ.Α , όπως έχει καταγγελθεί από σωρεία θυμάτων και προκύπτει απο φωτογραφίες και περιστατικά κοινής δράσης αστυνομικών-χρυσαυγιτών ;

Ρουπακιας δικη

 

Ελάχιστα πράγματα. Οι παραδοχές του βουλεύματος για ολιγωρία αστυνομικών ως προς την προστασία των θυμάτων των δολοφονικών επιθέσεων, τη μετέπειτα μέριμνα για αναζήτηση μαρτύρων κλπ, είναι πολλές. Μόνο άλλωστε το γεγονός ότι την περίοδο δολοφονίας Φύσσα ομολογήθηκε δημόσια από τον τότε Υπουργό Ν. Δένδια ότι υπάρχουν δεκάδες στάσιμες δικογραφίες σε βάρος μελών της Χ.Α. αποδεικνύει από μόνο του την ανοχή. Θυμόμαστε όλοι την επανειλημμένη τηλεοπτική μετάδοση αξιόποινων πράξεων των παλληκαράδων της (εκδίωξη μικροπωλητών, παρεμπόδιση θεατρικών παραστάσεων, απελευθέρωση κρατουμένων), που αντί να διωχθούν αυτεπαγγέλτως με την αυτόφωρη διαδικασία, το κράτος σε όλες του τις εκδοχές υπήρξε θεατής, για να μην πω θαυμαστής του τσαμπουκά τους. Θα ήταν και άτοπο ως ένα σημείο να περιμένει κανείς από αυτό το ένοχο κράτος να αυτοτιμωρηθεί.

Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στην δολοφονία Φύσσα για να ενεργοποιηθεί η έρευνα για τη δράση των ανεξέλεγκτων έως τότε ταγμάτων εφόδου; Πόσο ευθύνεται η κυβέρνηση Σαμαρά-Μπαλτάκου και η νεοδεξιά ρητορεία της;

Μέχρι τότε η Χ.Α. ενισχυόταν ως φορέας υποδοχής της λαϊκής δυσαρέσκειας ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, για να μην εκτραπεί αυτή προς την αριστερά. Ουσιαστικά μία εφεδρεία της Ν.Δ. και ένα παρακράτος ταυτόχρονα ενάντια σε απεργούς, αριστερά, μετανάστες, διαφορετικούς, αδύναμους. Αλλά εκείνη την περίοδο συνέβησαν δύο μεγάλες αλλαγές. Αφενός κατέστη σαφές ότι η Χ.Α. διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που της επεφύλασσαν (λίγες ημέρες πριν τον Φύσσα είχε γίνει η εξευτελιστική για την κυβέρνηση «παρέμβαση» της Χ.Α. στον Μελιγαλά). Αφετέρου ο λαός αφυπνίστηκε και κατέβηκε στους δρόμους. Ετσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Πως θα απαλλαγούμε από το φαινόμενο Χ.Α και ενίσχυση των ακροδεξιών, ρατσιστικών φαινομένων;

Με την επιστράτευση της ιστορικής μνήμης, την απομυθοποίηση του δήθεν αντίθετου στο κατεστημένο χαρακτήρα τους, την ενεργοποίηση όλων των μαζικών κινηματικών φορέων και την πολιτικοϊδεολογική τους απομόνωση.

Η πιθανή καταδίκη της ηγετικής ομάδας και των βουλευτών της Χ.Α για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, θέτει θέμα  νόμιμης και συνταγματικής λειτουργίας της Χ.Α;

Οι ποινικές ευθύνες είναι ατομικές και όχι συλλογικές και τα ποινικά δικαστήρια δεν επιτρέπεται να απαγορεύουν η να επιτρέπουν τη λειτουργία κομμάτων και γενικά την διακίνηση των ιδεών. Όμως η συνταγματική υποχρέωση σεβασμού στη λειτουργία των κομμάτων δεν συνιστά αυτοδίκαια και την παροχή ασυλίας στα στελέχη τους για τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here