Το «Κόμμα για την Ευημερία των Ζώων» κατακτά το Λονδίνο: μια συνέντευξη με την ηγέτιδα των Βρετανών Φιλόζωων Βανέσα Χάντσον

Του Νίκου Ράπτη*

Βαθιά στο Ανατολικό Λονδίνο, η λαϊκή αγορά του Φιλντς Μάρκετ σφύζει από ζωή. Νέοι εναλλακτικοί, μεσήλικες οικογενειάρχες και μετανάστες, ερωτευμένα ζευγάρια και φιλικές συντροφιές απολαμβάνουν το σαββατιάτικο πρωινό. Ανάμεσα στο πλήθος, τέσσερις ακτιβιστές μοιράζουν ένα φυλλάδιο. Στα ομοιόμορφα λευκά τους μπουφάν, βλέπουμε τα εμβλήματα του «Κόμματος για την Ευημερία των Ζώων» (AWP). Οι περισσότεροι διαβάτες αρνούνται ευγενικά να πάρουν το προεκλογικό υλικό. Αλλά όσοι το παίρνουν, το διαβάζουν με προσοχή και το βάζουν στην τσέπη. Μερικοί ζητάνε να ενημερωθούν περισσότερο.

Επικεφαλής της ομάδας του AWP είναι η σαραντάχρονη Βανέσα Χάντσον (Vanessa Hudson), η πρόεδρος του μικρού κόμματος. Η Βανέσα ερωτεύτηκε το κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν ακόμα λεγόταν «Τα Ζώα Μετράνε!» (AnimalCounts!). Ως επιτυχημένη τηλεοπτική παραγωγός ανέλαβε να κάνει ένα ρεπορτάζ για τη μικρή ομάδα, που όπως μας λέει «κανείς δεν είχε καταλάβει καλά-καλά πως είναι κόμμα». Αλλά η επαφή της με τις ιδέες του Animal Counts την οδήγησε στην  ένταξη στην Πολιτική Φιλοζωία! Το ρεπορτάζ τελικά δεν έγινε ποτέ, για λόγους δεοντολογίας: «ήμουν πολύ μεροληπτική για να δω δημοσιογραφικά το θέμα», μου λέει η ίδια. Η Βανέσα έγινε μέλος του κόμματος, ανέλαβε την ηγεσία του το 2009, άλλαξε την ονομασία του σε «Κόμμα για την Ευημερία των Ζώων» το 2013 και πριν λίγες ημέρες είχε την πρώτη μεγάλη εκλογική της επιτυχία: στο Αλσέιγκερ, στη βορειοδυτική Αγγλία, η αντιπρόεδρος του AWP Τζέιν Σμιθ (JaneSmith), εξελέγη δημοτική σύμβουλος, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από όλους τους υποψηφίους των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Πράσινων!

Η Βανέσα Χάντσον χαιρετάει τους υπαλλήλους μιας βίγκαν καντίνας που προθυμοποιήθηκαν να διανείμουν οι ίδιοι φυλλάδια του κόμματος

Το AWP είναι ένα από τα ένδεκα ευρωπαϊκά κόμματα της ομάδας Animal Politics EU που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 23ης και 26ης Μαΐου. Τη  ρωτάμε ποιος είναι ο λόγος να ασχολείται μια πολιτική δύναμη με τα ζώα την ίδια στιγμή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα –πολέμους, ανισότητες, ρύπανση του περιβάλλοντος κ.λπ. Μας απαντάει πως τα προβλήματα των ανθρώπων και τα δικαιώματα των ζώων «είναι αλληλένδετα». «Η πιο επείγουσα κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως ανθρωπότητα είναι η οικολογική, η μείωση της βιοποικιλότητας», μου λέει. «Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα παραμείνουν βιώσιμες οι κοινωνίες μας σε μιαν ανθρωπότητα που το 2050 θα φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια! Χρειάζεται να βρούμε μια λύση ως ανθρωπότητα σε αυτό το πρόβλημα, γιατί σήμερα δεν έχουμε καμία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χρήση εδαφών για την κτηνοτροφία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης της βιοποικιλότητας. Εμείς στη Δύση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα στρεφόμενοι σε μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή. Είναι μια πολιτική που μπορεί να εφαρμοσθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κρίσιμο η ΕΕ να πάψει να επιδοτεί την κτηνοτροφία και την αλιεία ή τις ιχθυοκαλλιέργειες και να διοχετεύσει όλες τις επιδοτήσεις της στη γεωργία. Αυτό είναι το κλειδί για μια πολιτική στροφή».

Τα ένδεκα φιλοζωικά κόμματα της Πολιτικής Φιλοζωίας θεωρούν πράγματι τη «φυτοφαγική μετάβαση» και την επιδότηση μόνο της φυτικής παραγωγής (της γεωργίας) βασικό σημείο του προγράμματός τους.

Συνεχίζω να είμαι δύσπιστος αν αυτό αρκεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη ενός κόμματος. Γιατί δεν συνεργάζονται με τους Πράσινους, ακόμα και με τους Εργατικούς, που στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιδιαίτερα θετική στάση προς τη φιλοζωία;

Μου απαντά πως πράγματι, υπάρχουν φιλοζωικές ομάδες στα άλλα κόμματα που «κάνουν πολύ καλή δουλειά» και που το AWP «τις υποστηρίζει». Αλλά «σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα και την ευημερία των ζώων είναι αποσπασματικό». Το «Κόμμα για την Ευημερία των Ζώων» θεωρεί εαυτόν «κόμμα μαρτυρίας» (testimonialparty). Σκοπός του είναι να αναπτύσσει όσο το δυνατό πιο επεξεργασμένες πολιτικές για τα ζώα. Αυτές οι πολιτικές προτάσεις «είναι διαθέσιμες σε όλους. Δεν τις θεωρούμε ιδιοκτησία μας, δεν είναι δικές μας», σημειώνει η Βανέσα. «Καλούμε τα άλλα κόμματα να τις οικειοποιηθούν και να τι εφαρμόσουν. Αν το κάνουν, εμείς το πολύ πολύ θα γυρίσουμε στα σπίτια μας». Οι Βρετανοί φιλόζωοι δεν συμμετέχουν στις εκλογές για να κυβερνήσουν, αλλά για να βαρύνουν πολιτικά και να αναγκάσουν τα άλλα κόμματα και την κοινωνία να προσέξουν τις προτάσεις τους.

ρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές του βρετανικού «Κόμματος για την Ευημερία των Ζώων», ο Ραντζάν Τζόσι (Ranjan Joshi), η Μίνα Ντα Ρουι (MinaDa Rui) και η Βανέσα Χάντσον (Vanessa Hudson), με τον συντάκτη του άρθρου Νίκο Ράπτη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διανομής φυλλαδίων των μελών του AWP στο Ανατολικό Λονδίνο

Μιλώντας για το πώς βλέπει τα επόμενα λίγα χρόνια, μου λέει πως κάθε χρόνος είναι κρίσιμος. «Δεν έχουμε πολύ καιρό μέχρι να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και που τρεφόμαστε για να σώσουμε την ανθρωπότητα» από την κλιματική καταστροφή και την σπάνη των φυσικών πόρων. Έχει επενδύσει πολλές ελπίδες στο «ταχύτερα αναπτυσσόμενο πολιτικό κίνημα στον κόσμο», την Πολιτική Φιλοζωία. Ελπίζει πως οι δύο ευρωβουλευτές του 2014 (ένας Γερμανός και μία Ολλανδέζα) μπορούν να γίνουν επτά σε αυτές του 2019 (στην ομάδα αναμένεται να προστεθούν ευρωβουλευτές από την Πορτογαλία και ένας ή δύο από την Ισπανία, ενώ οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί αυτή τη φορά μπορεί επίσης να εκλέξουν από δύο ευρωβουλευτές). Εκτιμά πως πρώτη προτεραιότητα είναι να αναπτυχθεί το κίνημα και να ριζώσει σε πολλά εθνικά και τοπικά κοινοβούλια και δημοτικά συμβούλια.

Το AWP παρουσιάζει ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές μόνο στο Λονδίνο. Είναι ένα μικρό κόμμα, με ελάχιστους εθελοντές και λιγοστά οικονομικά μέσα. Κι όμως, το μήνυμά του, αυτό της Πράσινης στροφής της κοινωνίας, με περισσότερα δικαιώματα για τα ζώα και εναντίωση στο κτηνοτροφικό λόμπι, συγκινεί ιδιαίτερα τους νεότερους, τις γυναίκες, τους πιο μορφωμένους. Ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που μοιράζουν φυλλάδια στην αγορά βρίσκεται και η Μίνα Ντα Ρουι (MinaDa Rui). Η γαλλικής καταγωγής νομικός, εγκατέλειψε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία και σπούδασε νομικά για να υπερασπίζεται καλύτερα τα δικαιώματα των ζώων! Στις τοπικές εκλογές στο Ρότσεστερ, πριν λίγες εβδομάδες, έλαβε 4% των ψήφων!

Τα μέλη του AWP δίνουν έναν σκληρό και άνισο πολιτικό αγώνα, αλλά το κάνουν με πίστη σε όσα υποστηρίζουν και με αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό και στήνουν αυτί για να τους ακούσουν.

*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here