Το κινεζικό ρομπότ άρχισε την εξερεύνηση της αθέατης πλευράς του φεγγαριού – «Φαρμάκι» οι ΗΠΑ

Ρωσικά και κινεζικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στην δημοσιότητα  animation βίντεο από την ιστορική προσελήνωση, η οποία σημειώθηκε χτες στις 04:26 ώρα Ελλάδας (της Πέμπτης) ενώ σημερα δόθηκαν και φωτογραφίες απο την πρώτη έξοδο του ρομπότ που θα εξερευνήσει την περιοχή.

Φαίνεται από ψηλά μεγάλο μέρος της αθέατης (μέχρι χτες) πλευράς του φεγγαριού και αυτο δεν συνιστά animation ή προσομοιωση -είναι αληθινές φωτογραφιες.

H σκοτεινή πλευρά του φεγγαριου εκτός απο το ποιητικό ενδιαφέρον, έχει και ουσιαστικό: αν υπάρχει νερό, μόνον εκει φαινεται πως βρισκεται σε ικανή ποσότητα. Υπάρχουν ενδείξεις για νερό σε μορφή πάγου στη νοτια και αθέατη πλευρά της σελήνης. Εκει, δηλαδή όπου έγινε και η κινεζική προσσελήνωση. Η θερμοκρασία στον πυθμένα του κρατήρα αυτου είναι −238 °C

Το ρομποτικό σκάφος Chang’e-4 προσσεληνώθηκε σε εναν τεραστιο κρατήρα,  τον κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν (Πιθανολογείται ότι η λεκάνη σχηματίσθηκε κατά την πρόσκρουση  γιγαντιαίου αστεροειδούς). Η εν λόγω λεκάνη, εχει διάμετρο  2.500 χιλιομέτρων και βάθος 12 χιλιομέτρων και  είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι. (H διάμετρος του φεγγαριου είναι 3.400 χιλιομετρα)

Λίγο αργότερα Κινέζοι δημοσιοποίησαν την πρώτη κοντινή φωτογραφία της «σκοτεινής» πλευράς του φεγγαριού». Σήμερα κοινοποίησαν και την έξοδο του ρομποτ τους.

Ειναι θλιβερό πάντως το γεγονός ότι στο youtube οι Αμερικανοι έχουν κυριολεκτικά χύσει όση χολή ειχαν -«σιγά μην προσγειώθηκαν» – «μας δουλεύουν οι Κιέζοι», «εδώ καλά-καλά δεν ξέρουμε αν προσγειωθήκαμε στη σεληνη εμείς, σιγά μην τα κατάφεραν οι Κινέζοι» και άλλα εντυπωσιακής κακίας και ανοησίας σχολια

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here