Το ΚΙΝΑΛ συναίνεσε στο νομοσχέδιο-έκτρωμα Χρυσοχοίδη για τον αντισυνταγματικό περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων

Την έγκριση και την θετική του ψήφο στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που  ουσιαστικά απαγορεύει τις«δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, τη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να δώσει το Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει πως το κόμμα της ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της συνάθροισης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δικαιολόγησε την απόφασή της αυτή λέγοντας πως οι αλλαγές στο νομοσχέδιο προήλθαν μετά την «την καθοριστική παρέμβαση» του Κινήματος τονίζοντας παράλληλα πως «από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» και εκτιμώντας ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας».

Είχαν προηγηθεί οι εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη

  • Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».
  • Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.
  • Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.
  • Αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.

♦ Έπειτα από τις αλλαγές και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Κατηγορηματικά απέναντι ο ΣΥΡΙΖΑ

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό».

Χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «κατάφωρα αντισυνταγματικό» και δίνει στα πρακτικά και κατ’ επέκταση στη δημοσιότητα δύο γνωματεύσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η μία του 2001 και η άλλη του 2013, (η τελευταία μάλιστα εκδόθηκε με αφορμή το ΠΔ Δένδια). Εκεί λοιπόν το Συμβούλιο της Επικρατείας «διατυπώνει τη θέση ότι μόνο οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που συνδέονται με τον κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας και τον κίνδυνο υπέρμετρης διατάραξης της κοινωνικό-οικονομικής ζωής μιας πόλης επιτρέπονται. Αυτό σημαίνει πως το Συμβούλιο της Επικρατειας νομικά έχει ήδη κρίνει πως όποιο νομοσχέδιο υπερβαίνει τους περιορισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα είναι κατ’ τεκμήριο και εξ ορισμού κατάφωρα αντισυνταγματικό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here