Το Ισραήλ θα προσαρτήσει και τη Δυτική Όχθη

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χτες ότι αν επανεκλεγεί, θα προσαρτήσει την έως τώρα κατεχόμενη και υπό στρατιωτική διοίκηση των Ισραηλινών, Δυτική Όχθη όπου υπάρχουν εποικήσεις.

Οι εκλογές στο Ισραήλ είναι μεθαύριο, Τρίτη.

Η περιοχή είναι μεταξύ των εδαφών που το Ισραήλ κατέκτησε το 1967 μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Πριν από ένα μήνα το Ισραήλ προσάρτησε παρανόμως τα συριακά εδάφη που είχε καταλάβει επίσης το 1967, τα Υψώματα του Γκολάν.

Στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει 400.000 Ισραηλινούς -και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που επίσης παράνομα για το διεθνές δίκαιο προσάρτησε, άλλους 200.000. Στη Δυτική Όχθη ζουν και 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι όμως, που επιδιώκουν αυτή να αποτελέσει τμήμα του κράτους τους μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι εξαρχής έχουν τοποθετηθεί, ότι ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης καθιστά αδύνατη την εκεί ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ οι Ισραηλινοί μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι οι εγκαταστάσεις τους εκεί δεν συνιστούν εμπόδιο και ότι το ζήτημα ήταν υπό διαπραγμάτευση.

Αυτό που είπε ο Νετανιάχου χθες, όταν συγκεκριμένα τον ρώτησαν «γιατί δεν έχει επεκτείνει την κυριαρχία του Ισραήλ στις περιοχές με οικισμούς Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη», ήταν το εξής:

«Με ρωτάτε αν θα περάσουμε στην επόμενη φάση και η απάντηση είναι ναι, θα περάσουμε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here