Το ιδίωμα των Φαράσων της Καππαδοκίας

του Βλάση Αγτζίδη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ελληνικά ιδιώματα και διάλεκτοι που διασώθηκαν στον μικρασιατικό χώρο μετά την καταστροφική εισβολή των τουρκομανικών ομάδων από τον 12ο αιώνα που οδήγησε τελικά στην δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενός κράτους που για αιώνες εξέφρασε το υπερεθνικό Ισλαμικό Χαλιφάτου, έως ότου καταστράφηκε και αυτό με τη σειρά του από τους Τούρκους εθνικιστές μετά τη νίκη τους το 1922…
Η γνωστότερη και μεγαλύτερη ελληνική γλωσσική μορφή της Μικράς Ασίας υπήρξε η ποντιακή διάλεκτος, η οποία είναι και αρκετά καλά μελετημένη.
Όμως υπήρξαν και άλλες γλωσσικές επιβιώσεις στο μικρασιατικό χώρο, όπως αυτές της Καππαδοκίας.
Τακτοποιώντας τη βιβλιοθήκη του πατέρα μου, βρέθηκα μπρος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, που εκδόθηκε με την πρωτοβουλία της Μελπομένης Μερλιέ (της δημιουργού του άτυχου ΚΜΣ).
Πρόκειται για τη μελέτη του κορυφαίου γλωσσολόγου Νικολάου Ανδριώτη (1906-1976) με τίτλο «Το γλωσσικό ιδίωμα των Φαράσων«….
Οι απόγονοι της πρώτης γενιάς Φαρασιωτών είναι εξαιρετικά δραστήριοι στη μελέτη της περιοχής τους. Η δραστηριότητα αυτή αποτυπώνεται στην ιδιαιτέρως έντονη παρουσία στο διαδίκτυο.
Ακριβώς γι αυτό τους αφιερώνουμε την ανάρτηση αυτή με το εξώφυλλο και την περιεκτικότατη εισαγωγή της Ξανθιώτισας Μέλπως Λογοθέτη-Μερλιέ…
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here