Αρχική Pressroom Κοινωνία Το Forensic Architecture επιβεβαιώνει τον θάνατο 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στον Εβρο...

Το Forensic Architecture επιβεβαιώνει τον θάνατο 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στον Εβρο από ελληνικά πυρά

Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture που ασχολείται με την μελέτη και τον συνδυασμό ψηφιακών και χωρικών δεδομένων για την τεκμηρίωση κυρίως εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μελέτησε και διασταύρωσε τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων και πολλαπλές καταγραφές σε βίντεο των γεγονότων αμέσως μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, πρόσφυγας από τη Συρία, το πρωί της Δευτέρας, 2 Μαρτίου.

Όπως καταγράφεται στο παραπάνω βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Forensic Architecture, η ομάδα Σύρων προσφύγων με την οποία ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα, μετέβη προς το σημείο από την τουρκική πόλη Ύψαλα. Η ομάδα προσφύγων πέρασε τον ποταμό σε σημείο που και στην δυτική του όχθη υπάρχει τουρκικό έδαφος και κινήθηκε προς τον φτάχτη. Σε απόσταση 40 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα, όπως αναφέρεται εκείνη την ώρα στα βίντεο, δέχτηκαν «πυρά από τον ελληνικό στρατό».

Το γεγονός είχε αρχικά αναδειχθεί από την δημοσιογράφο Τζέναν Μουσά την ίδια ημέρα:

Ενώ περαιτέρω σχετικό ρεπορτάζ έκανε και ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paraic O’Brien:

Με αυτόν τον τρόπο πέφτει στο κενό η – χωρίς κανένα περί του αντιθέτου στοιχείο – διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα αλλά και η χωρίς καμμία σχετική έρευνα αποδοχή της κυβερνητικής «διάψευσης» από σχεδόν το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ.

Από omniatv

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here