Το Finder της NASA έσωσε 4 ανθρώπους στο Νεπάλ

  Η NASA δεν βοηθά μόνο τους αστροναύτες να εξερευνήσουν το διάστημα, αλλά σώζει ζωές και στη Γη. Όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Νεπάλ, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό. Τέσσερις άνθρωποι που ήταν παγιδευμένοι κάτω από πεσμένα κτίρια, ερείπια και λάσπη κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί χάρη στη νέα τεχνολογία που ανέπτυξε η NASA δημιουργώντας τη συσκευή Finder, που χρησιμοποιείται για την ανεύρεση ατόμων που βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

   Το Finder (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response) χρησιμοποιεί την τεχνολογία ραντάρ μικροκυμάτων που ανιχνεύει τους καρδιακούς παλμούς των ανθρώπων σε καταστροφές και έκτακτες καταστάσεις, που είναι παγιδευμένοι σε συντρίμμια, τους εντοπίζει και βοηθά στη διάσωσή τους.

   Η νέα τεχνολογία αναζήτησης και διάσωσης αναπτύχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος της NASA, Jet Propulsion Laboratory (JPL) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security’s , εν συντομία DHS) Επιστήμης και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (Science and Technology Directorate, S&T).

   Μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ, δόθηκαν δύο συσκευές Finder σε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές και χάρη στην χρήση τους τέσσερις άνδρες ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Η συσκευή δεν χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα, ωστόσο η NASA σχεδιάζει να το λανσάρει σύντομα στην αγορά.

   Το Finder από τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εντοπίσει καρδιακό παλμό σε συντρίμμια βάθους 9 μέτρων, σε 6 μέτρα στερεό σκυρόδεμα (μπετό) και 30 μέτρα σε ανοιχτό χώρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here