Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα-Ανυποχώρητος για τις έρευνες ο Ερντογάν

Ανυποχώρητη παραμένει η Άγκυρα στη θέση της, όσον αφορά την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως εκφράστηκε σήμερα (Τετάρτη) κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια τής περίπου 2,5 ωρών συνεδρίασης του Συμβουλίου, τέθηκαν τα ζητήματα των εξελίξεων στη Λιβύη, της έντασης ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, καθώς και το θέμα των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα πυροδότησε νέα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο,μετά την χθεσινή ανακοίνωση της NAVTEX σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν επανέλαβε πως στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά της, τα οποία –όπως ισχυρίστηκε– προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Ουσιαστικά το Συμβούλιο υιοθέτησε τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να παρεκκλίνει καθόλου, παρά τις τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο.

Η διπλωματική σκακιέρα

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε χθες επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, με τη γερμανική εφημερίδα Bild να υποστηρίζει πως η καγκελάριος σταμάτησε «στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Το δημοσίευμα με τίτλο «Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν ήδη εν πλω. Η Μέρκελ σταματά στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων», δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον «πυροσβεστικό» ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ένταση που προκάλεσε η Άγκυρα με την NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Επίσης, σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε πως επιθυμεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με εκπρόσωπο τού ΥΠ.ΕΞ. να δηλώνει με νόημα πως «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, εάν κρίνει κανείς τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά η Άγκυρα έλαβε υπόψη της κάτι από τα παραπάνω.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here