Το επιούσιο ποίημα – Lorine Niedecker, Όταν η Έκσταση είναι Άβολη

Η Lorine Niedecker γεννήθηκε το 1903 στο Γουισκόνσιν και υπήρξε η μόνη γυναίκα ποιήτρια που συσχετίστηκε με το κίνημα των αντικειμενιστών.

O Αντικειμενισμός αποτελείτο μία χαλαρή ομάδα μοντερνιστών ποιητών δευτέρας γενεάς, κυρίως Αμερικανών, επηρεασμένων -μεταξύ άλλων- από τον Ezra Pound και τον William Carlos Williams. Βασικές αρχές τους, όπως διατυπώνονται από τον Louis Zukofski, ήταν η αντιμετώπιση του ποιήματος ως αντικειμένου και η έμφαση στην ειλικρίνεια, την ευφυΐα και την ικανότητα του ποιητή να δει με διαύγεια τον κόσμο. Αν και η ονομασία του κινήματος είναι όμοια με τη σχολή φιλοσοφίας του Ayn Rand, τα δύο δεν σχετίζονται. To κίνημα έχει τις ρίζες του στον εικονισμό, ιδίως μέσω της σχέσης που αναπτύχθηκε μεταξύ του Zukofski και του Pound. Απέκτησε την ονομασία του, όταν οι ιδρυτές του αναγκάστηκαν να του δώσουν ένα όνομα το 1931.

Το παρόν ποίημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1933 στο περιοδικό Poetry από την Lorine Niedecker, η οποία δεν ήταν μέλος του κινήματος εξ αρχής.

Όταν η Έκσταση είναι Άβολη

Προσποιήσου μιαν απόλυτη γαλήνη•
Όλη η χαρωπή μεταφορά σύντομα τελειώνει.
Ψάλλε: ποιος ξέρει–
Πτήσης έναρξη ή πτήσης τέλος
Για τον γλάρο που ξαποσταίνει;

Καρδιά, στάσου.
Πες λεφτά υπάρχουν μα σκουριάσαν•
Πες η ώρα της σελήνης δεν είναι κατάλληλη για απόδραση.
Είναι το χρώμα στον κατώτερο ουρανό
Τόσο πλατιά απλωμένο,
Ή ο άνεμος στην γραβάτα μου.

Μάθε εμβρόντητη πόσο
Συχνά παίρνει κανείς την τρέλα του
Στα χέρια του
Και την κρατάει.

(Υπεύθυνος της καθημερινής σειράς «Το επιούσιο ποίημα» ο Δημήτρης Μαύρος. Όπου δεν αναφέρεται ο μεταφραστής, η μετάφραση είναι δική του. Ο Δημήτρης Μαύρος γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Ποιητικού Εργαστηρίου του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος και φοιτητής της Φιλολογίας Αθηνών.)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here