Το εμπόριο του πόνου: Εργοστάσιο με σωσίβια «μαϊμού» για πρόσφυγες

Εργοστάσιο στη Σμύρνη που κατασκεύαζε σωσίβια – μαϊμού  και τα πωλούσε στους πρόσφυγες που ταξίδευαν προς την Ελλάδα ανακάλυψε η τουρκική αστυνομία. 

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 1.263 σωσίβια, τα οποία ήταν γεμισμένα με υλικό που δεν επιπλέει στο νερό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των ανθρώπων που θα τα φορούσαν και πιθανόν θα έπεφταν στη θάλασσα στη διάρκεια μιας θαλασσοταραχής.

Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του «Guardian», οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας ξεκίνησαν όταν βρέθηκαν νεκροί πρόσφυγες οι οποίοι φορούσαν σωσίβια τα οποία φαινόταν ότι ήταν ανασφαλή ή ακόμη και απομιμήσεις αληθινών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αρκετές φορές οι ρεπόρτερ της στη διάρκεια των ερευνών τους για την προσφυγική κρίση, βρέθηκαν μποροστά σε πωλητές σωσιβίων που ήταν απομιμήσεις αληθινών.

Αυτά, μάλιστα, για να παραπλανήσουν τους αγοραστές, έφεραν ως εμπορικό όνομα τη λέξη «Yamaxa», δηλαδή μια ανορθόγραφη εκδοχή του εμπορικού σήματος της εταιρείας Yamaha.

Η ζήτηση σωσιβίων, για προφανείς λόγους, είναι τόσο μεγάλη στις πόλεις των τουρκικών παραλίων, ώστε όλα τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης πουλάνε σωσίβια, τα οποία συχνά είναι πλέον και η κύρια πηγή εσόδων τους.

«Μπορεί να πουλάμε δύο ή τρία ζευγάρια παπούτσια την ημέρα, αλλά δίνουμε από 100 έως 300 σωσίβια», λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στον «Guardian». «Το καλοκαίρι πουούσαμε ακόμη και 1.000 σωσίβια και τα εργοστάσια δεν μας προλάβαιναν».

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here