Το εκλογικό χαρτί της κυβέρνησης «ταράζει» την αντιπολίτευση

Το χαρτί των εκλογών έριξε αιφνιδιαστικά σήμερα η κυβέρνηση στο τραπέζι κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση και κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει από το λαό να νομιμοποιήσει με την ψήφο του τη νέα συμφωνία.

Το γεγονός  ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί εκ νέου στο λαό αναδείχθηκε στη μαραθώνια συζήτηση παρά την αχλή των έντονων αντιπαραθέσεων, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ο οποίος απάντησε σε σχετικές αναφορές των πολιτικών αρχηγών. «Επιδιώκουμε συμβιβασμό. Αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί νομιμοποίηση λαϊκή, εμείς δεν θα την φοβηθούμε» τόνισε ο κ. Φίλης καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει εκλογές ακόμη και αν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες.  «Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο αναλόγως των εξελίξεων να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού αυτό θα γίνει» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Δεν κυβερνάμε ερήμην του λαού, κυβερνάμε με την εμπιστοσύνη του λαού» σημείωσε.

Έμμεσες αναφορές στο ενδεχόμενο εκλογών έκανε, όμως, και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ενισχύοντας την εικόνα ότι η κυβέρνηση εξετάζει  σοβαρά την προσφυγή στις κάλπες.
«Όσοι φαντασιώνονται ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι παρένθεση και ότι θα είναι παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι πλανώνται πλάνην οικτράν» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «ο λαός έδωσε την απάντησή του και αν χρειαστεί θα τη δώσει ξανά».

Οι αναφορές της συμπολίτευσης στο ενδεχόμενο των εκλογών προκάλεσαν αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θέλει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη φοβούμενη ότι θα καταγράψει την χαμηλότερη επίδοση της ιστορίας της εν μέσω εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ (Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης) απέφυγαν επιμελώς να τοποθετηθούν για το θέμα αποδεικνύοντας ότι το κόμμα τους δεν θέλει να αναδειχθεί το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Μέγκα να ξορκίσει τις εκλογές λέγοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες θα ισοδυναμεί με «νομιμοποίηση της δραχμής».

Αντίθετα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε αναφανδόν κατά των εκλογών καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τους δανειστές με τις κάλπες. «Ποιόν απειλείτε με τις εκλογές;  Τους δανειστές; Υπάρχουν στ’ αλήθεια κάποιοι τόσο αφελείς ανάμεσά σας που πιστεύουν ότι οι εκλογές θα φοβίσουν τον κ. Σόιμπλε, την κυρία Μέρκελ, τους δανειστές, τις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις εκλογές απειλή για τους εξουθενωμένους πολίτες. Ο κ. Θεοδωράκης αναπαρήγαγε, όμως, το επιχείρημα του κ. Σαμαρά ότι οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη τελική χρεοκοπία της χώρας.

Παρέμβαση για το θέμα των εκλογών έκανε όμως και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος υποστήριξε αρχικά ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με τις εκλογές αλλά αμέσως μετά αναφέρθηκε σε συνταγματικά κωλύματα για την προκήρυξη εκλογών. «Ξέρετε τι σημαίνει εκλογές κατά το Σύνταγμα; Σημαίνει να πάτε να παραιτηθείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διοριστεί κυβέρνηση διεξαγωγής εκλογών. Έτσι λέει το Σύνταγμα» είπε ο κ. Βενιζέλος. Στη συνέχεια, όμως, επιχείρησε να «κάψει» το χαρτί των εκλογών αφήνοντας να εννοηθεί ότι απορρέει από ένα κέντρο εξουσίας στην κορυφή της κυβέρνησης. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας κλειστός, πολύ κλειστός, κύκλος εξουσίας, που έχει στο μυαλό του κάποιο σχέδιο. Δεν το ξέρει ούτε η Κυβέρνηση, ως συνταγματικό όργανο, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» κατήγγειλε ο κ. Βενιζέλος.

Μιλώντας αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει στο επίμονο ερώτημα των δημοσιογράφων αν η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να προκαλέσει αφορμή για να παραμείνει ο ίδιος στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ.

Μ.Χ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here