Το Εφετείο βαρύτερο για τον Κάρατζιτς -τα 40 χρόνια έγιναν ισόβια

Το Εφετείο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έκρινε ότι η ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί στον σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς το 2016 ήταν «πολύ επιεικής» για τη βαρύτητα των εγκλημάτων του και του επέβαλε την ποινή των ισοβίων.

Πρωτόδικα είχε αθωωθεί για την κατηγορία της γενοκτονίας, αλλά το Εφετείο τον καταδίκασε για αυτήν και συγκεκριμένα για τους θανάτους 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα.

Ο Κάρατζιτς αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία για θηριωδίες, επιμένοντας πως ήταν επικεφαλής μίας «διαρκούς μάχης για τη διατήρηση της ειρήνης, της αποτροπής του πολέμου και της ελαχιστοποίησης του πόνου όλων, ανεξαρτήτως της  θρησκείας τους. Στη Σρεμπρένιτσα, κανείς δεν αρνήθηκε ό,τι συνέβη, αλλά το δικαστήριο υπερβάλλει στην έκταση των γεγονότων καθώς και στο πλαίσιο που θέτει, τη γενοκτονία ως πρόθεση. Δεν επρόκειτο για μία μονάδα στρατού που είχε αποστολή να διαπράξει τα συγκεκριμένα αδικήματα. Ήταν μία τυχαία συγκέντρωση ανθρώπων που είχαν κληθεί να σκοτώσουν, προς έκπληξη τους, κατά της θέλησής τους, και ήταν τόσο μυστικό αυτό που έκαναν, ώστε οι δράστες έκρυψαν τα πάντα από τους διοικητές τους».

Η ποινή είναι αυστηρότερη από αυτή που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως το 2016 και ήταν 40 χρόνια.

Στις 11 Ιουλίου του 1995, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, φέρονται να  ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε μία περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο. Όσοι δεν εκτελέστηκαν, φορτώθηκαν σε λεωφορεία και στάλθηκαν σε περιοχές Βοσνιων. Κάποιοι εκτελέστηκαν και τις επόμενες ημέρες, πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σρεμπρένιτσα, στα σύνορα με τη Σερβία.

Οι σφαγές συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιουλίου και έλαβαν χώρα σε χωράφια, γήπεδα ποδοσφαίρου, ακόμα και σχολεία και πολιτιστικά κέντρα. Τα πτώματα ήταν συνήθως δεμένα χειροπόδαρα και κάποια έφεραν σημάδια ακρωτηριασμών και βασανιστηρίων.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και οι περισσότεροι δεν έγιναν δεκτοί. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν. Οι Βόσνιοι υποστηριζουν ότι  περίπου 8.000 άνθρωποι ριχτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here