Το eCall σώζει ζωές – Υποχρεωτικό από το 2018

 Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους, γι΄ αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δράσει επιστρατεύοντας την τεχνολογία με στόχο την μείωση των θανάτων. Πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ένας νέος νόμος που προβλέπει την προσθήκη ενός ειδικού συστήματος σε επιβατικά αυτοκίνητα που ονομάζεται eCall και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα, αυτό το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό από τις 31 Μαρτίου του 2018 για όλα τα καινούργια αυτοκίνητα.

   Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσθήκη της συσκευής σε ένα καινούργιο όχημα θα είναι περίπου 100 ευρώ, ενώ η ειδοποίηση στον ειδικό αριθμό 112 θα στέλνεται μόνο, όταν πρόκειται για κάποιο σοβαρό ατύχημα ή οι αερόσακοι είναι απενεργοποιημένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις το eCall θα στέλνει κλήση -αυτόματα ή χειροκίνητα πατώντας ένα κουμπί- στο 112 ειδοποιώντας για τον τύπο του αυτοκινήτου, τον αριθμό των επιβατών, αλλά και την ώρα και το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα.

   Κατά τους ειδικούς, με την προσθήκη του eCall (automatic emergency call for road accidents mandatory in cars) εκτιμάται ότι θα μειωθούν περίπου 10% τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, καθώς οι διασώστες θα επεμβαίνουν κατά 40% πιο γρήγορα τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Το ποσοστό φαντάζει μικρό, αλλά δεν είναι, αφού πιθανό να είχαν σωθεί πάνω 2.500 άτομα το 2014 από τα περισσότερα από τα 25.000 που έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here