To ΔΝΤ πήρε το όπλο του και απαιτεί: Νέα μέτρα 1,35 δις, αλλαγές σε Τράπεζες-ασφαλιστικό

Ο ιδιότυπος πόλεμος ΕΕ-ΔΝΤ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με προφανές θύμα του, την ελληνική οικονομία. Η αδυναμία της Ευρώπης να εκφέρει ένα αυτόνομο, συμπαγές, δικό της πρόγραμμα στήριξης προς τις χειμαζόμενες οικονομίες του ευρωπαικού Νότου, επιτρέπει σε όσους προωθούν αμιγώς νεοφιλελεύθερες επιλογές και λύσεις, να πανηγυρίζουν με τις νέες εκθέσεις του ΔΝΤ που αποτελούν αποτελούν διθυράμβους της λιτότητας και δρούν ως λαιμητόμος για την όποιο προοπτική ανάπτυξης.

Η Γερμανία που δίνει το τόνο και απαιτεί την συμμετοχή του ΔΝΤ και το νέο ελληνικό πρόγραμμα, επιχαίρει προφανώς με την νεοφιλελεύθερη αυστηρότητα του Ταμείου, όσο κι αν την προβληματίζει η παράλληλα απαίτηση του γα ελάφρυνση του χρέους.

Τι ζητά το Ταμείο:  επιπλέον επώδυνα μέτρα 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 από την ελληνική κυβέρνηση, διαφωνώντας ανοικτά με τις προβλέψεις της Αθήνας και της Κομισιόν.

Περαιτέρω  απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών, όπως δήλωσε η επικεφαλής του,  Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος επανέλαβε ωστόσο ότι δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας πως η διευθέτηση του θέματος αποτελεί όρο για τη συμμετοχή του. Ο άλλος όρος είναι η υιοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.  Και η ειρωνεία εδώ είναι ότι ήδη αναγνωρίζεται πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό!

ΔΝΤ: Γιατί απαιτεί επιπλέον μέτρα 1,35 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τις προβλέψει της Κομισόν και της ελληνικής κυβέρνησης για το έλλειμα του 2015 και του 2016.  Το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 που κατατέθηκε πρόσφατα, προβέπει για πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ το 2015 ενώ το Μνημονίου  μιλούσε για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Αντίθετα το ΔΝΤ αναμένει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ,, δηλαδή διπλάσιο από τις προβλέψεις Ελλάδας και Κομισιόν,  κάτι που ισοδυναμεί με τρύπα και ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους 450 εκατ. ευρώ  μόνο για το 2015.

Σε ότι αφορά το 2016 η διαφορετική πρόβλεψη του Ταμείου ισοδυναμεί με ανάγκη λήψης νέων μέτρων 900 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί το ΔΝΤ, διαφωνόντας και πάλι με την πρόβλεψη του Μνημονίου και του Προϋπολογισμού για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αναμένει το 2016 ισοσκελισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου (0% του ΑΕΠ), επίδοση κατά 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) χαμηλότερη των προβλέψεων.

Δηλαδή για τη διετία 2015-2016 το σύνολο ανέρχεται σε μέτρα ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Νέα τρύπα 2,2 δισ. ευρώ τη διετία 2017-2018

Επιπλέον το ΔΝΤ βλέπει δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ το 2017 και 1,8 δισ. ευρώ το 2018 για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Νέες μειώσεις στις συντάξεις

Νέες μειώσεις στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις, όσο και για την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Συρρίκνωση των δαπανών και στην υγεία

Oι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.

Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

Διευθέτηση χρέους και μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Στο θέμα του χρέους το Ταμείο πιέζει για νέα ελάφρυνση εκτιμώντας ότι θα εκτιναχθεί στο 206,6% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 200,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο. Το 2020 το ΔΝΤ «βλέπει» το χρέος στο 182,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 174,5% του ΑΕΠ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από την Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, καθώς η θέση του Ταμείου για τη δαιτηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας.

Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Επαφές για τα ανοικτά θέματα αυτά αναμένεται να έχει με την κυρία Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στην Αθήνα, την ίδια στιγμή, κλιμάκια του ΔΝΤ μαζί με στελέχη από τους άλλους Θεσμούς της τρόικας θα ξεσκονίσουν τα «βιβλία» που αφορούν στην πορεία της οικονομίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here