Σταθάκης: Το ΔΝΤ μπορεί να περιμένει… λίγες μέρες-Τι προτείνουμε για το χρέος

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιδείξει ευελιξία εάν η δόση των 1,56 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου καθυστερήσει λίγες μέρες, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα είναι ευέλικτο «όσο υπάρχει συμφωνία σε ισχύ».

Μιλώντας στο Μέγκα, τόνισε πως παραμένουν ανοικτά «δυο τρία» θέματα όπως η μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και οι εξαιρέσεις στον ΦΠΑ στα νησιά.

Για το θέμα τους χρέους, είπε πως επιδιώκεται το χρέος προς ΔΝΤ και ΕΚΤ της περιόδου 2015- 2018 το οποίο δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό να τύχει ειδικής μεταχείρισης, αφετέρου να υπάρξει και πρόβλεψη για το μακροχρόνιο χρέος του διαστήματος 2022 -2045. «Θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια σαφής μνημόνευση για τον τρόπο επίλυσης του μακροχρονίου χρέους», είπε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι υφεσιακά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση μέτρα και ότι τα βάρη πέφτουν στις επιχειρήσεις και στους πιο εύπορους. «Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις συντάξεις και τους μισθούς», είπε.

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως η συμφωνία θα «σφραγιστεί» στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την οποία δεν υπάρχει πιθανότητα να ζητηθεί παράταση του προγράμματος.

Διγλωσία ΔΝΤ

 

Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνοντας τη Δευτέρα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. Η κ. Λαγκάρντ, είχε πει επίσης, πριν διαφανεί το ενδεχόμενο συμφωνίας, πως εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις της στις 30 Ιουνίου, θα ζητήσει αμέσως να κινηθούν οι διαδικασίες του Καταστατικού και να  κηρυχθεί αναξιόχρεη απέναντι στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, στελέχη του Ταμείου έχουν επιβεβαιώσει το ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών η πληρωμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να μετατεθεί για λίγες ημέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here