Το ΔΝΤ φέρνει την Μέρκελ σε δύσκολη θέση, εκτιμά ο γερμανικός τύπος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Τα προβλήματα που δημιουργεί στη γερμανική κυβέρνηση και συνολικά στους πιστωτές, η απόφαση του ΔΝΤ να μην μετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα εάν δεν συμφωνηθεί μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της, που το Ταμείο θεωρεί μη βιώσιμο, αναλύει ο γερμανικός τύπος

 

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη στάση του, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και συμπλήρωνει ότι θέτει υπό πίεση τους πιστωτές, επιμένοντας σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Ταμείο προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ώστε τελικά να συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα.

Η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα κλασικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως δεν διαφωνεί με την παράταση της ωρίμανσής του και με μια μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, όμως το Βερολίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η οικονομική Handelsblattεκτιμά ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και έως τις αρχές του επόμενου έτους.

«Η Μέρκελ σε δύσκολη θέση: Το ΔΝΤ αποχωρεί από τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του οικονομικού ιστότοπου Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ. Όμως, συμπληρώνει ο ιστότοπος, εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here