Το deal της Ελλάδας με ΗΠΑ για τα 85 F-16

 

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, ανέφεραν ότι το συνολικό κόστος του«deal» Ελλάδας –ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 86 F-16, που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ΅άλλων τα εξής:

  • Η α’ δόση για την πληρωμή των αναβαθμίσεων προς τις ΗΠΑ από την Ελλάδα έχει προϋπολογιστεί σε 40 – 50 εκατ. ευρώ
  • Ανά έτος, η μέγιστη δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ, ώστε να μην «ξεφύγει» η Ελλάδα από το αυστηρό πρόγραμμα που έχουν επιβάλει οι δανειστές
  • Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου F-16 θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021
  • Έως το 2028 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση και των 85 συνολικά ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper,η αναβάθμιση και των 85 συνολικά ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper, ενώ προβλέπεται η δημιουργία γραμμής παραγωγής και στην ΕΑΒ, με το συνολικό κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων να τιμάται στα 110 εκατ. ευρώ.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, τρία από τα 85 ελληνικά μαχητικά F-16 θα αναβαθμιστούν στις ΗΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα στη χώρα μας.

Η έκδοση Viper των F-16 περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις, με κυριότερη την τοποθέτηση του Ραντάρ Ενεργής Ηλεκτρονικά Σάρωσης (στα αγγλικά AESA – Active Electronically Scanned Array).

Επιπλέον, τα ελληνικά F-16 Viper θα είναι εξοπλισμένα και με ένα νέο σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων τύπου LINΚ 16, καθώς κι ένα σύστημα πτητικού σχεδιασμού (JMPS).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here