Το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα – Το σχέδιο για τις μετακινήσεις

Όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, η κατάργηση του SMS και των πεδίων στο 13033 είναι θέμα χρόνου καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μέχρι τις 4 Μαίου.

Απαντώντας στο αν το άνοιγμα των καταστημάτων θα συνοδευτεί με την λήξη του μέτρου αποστολής μηνυμάτων για την κατ’ εξαίρεση έξοδο από το σπίτι, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχουν πλέον οι δεδομένοι περιορισμοί:

«Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση, δεν θα δηλώνεται δηλαδή».

Ωστόσο τόνισε πως θα παραμείνουν σε ισχύ όλοι περιορισμοί για την αποφυγή μεγάλου συγχρωτισμού, με περιορισμένο αριθμό πελατών στα μικρά καταστήματα που αναμένεται να ανοίξουν πρώτα, και ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 4 Μαΐου θα δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και εμπορικών καταστημάτων.   Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι πρώτες άρσεις των περιορισμών στην κυκλοφορία, που ωστόσο δεν θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση τους ηλικιωμένους, με αυστηρές συστάσεις και για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα ειδικά για τους ηλικιωμένους, ο υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι «η ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά ώριμη» ως τώρα και το ίδιο θα συμβεί και στο άμεσο μέλλον: «Δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μιας μορφής ηλικιακό ρατσισμό […] Είναι προς όφελος και των συνανθρώπων μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να προφυλάσσονται, και για τον εαυτό τους και για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αισθάνομαι ότι θα υπάρχει ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης και αυτορρύθμισης της ίδιας της κοινωνίας»  .

Τα πολυκαταστήματα θα αρχίσουν να ξεκλειδώνουν τα λουκέτα τους μετά τις 15 Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου και από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να επαναλειτουργούν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ με αυστηρούς κανονισμούς για τις αποστάσεις μεταξύ των (λιγότερων) τραπεζιών και το σέρβις αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν πιθανότατα στις 15 Ιουνίου και τα εποχικά δύο εβδομάδες αργότερα.

Στο ερώτημα για την τουριστική σεζόν, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε τον εσωτερικό από τον εξωτερικό τουρισμό. Ο ίδιος εκτίμησε πως εντός Ελλάδος δεν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και το άνοιγμα των ξενοδοχειακών δομών θα γίνει σε δύο φάσεις. «Υπό τον όρο, ασφαλώς, ότι τα πράγματα θα πάνε με τη ροή που πηγαίνουν και θα έχουμε μια πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας».

Ωστόσο για τον τουρισμό από το εξωτερικό ξεκαθάρισε πως είναι προφανές ότι «είναι μια πολύ δυσκολότερη άσκηση, η οποία εμπεριέχει και μια ευρωπαϊκή πολιτική» –   Την Δευτέρα, 11 Μαΐου, θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων ενώ ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα ανοίξουν «πιθανότατα» σε διαφορετικές φάσεις.

«Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν με το καλό τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα. Έχει γίνει μέρος της δικής μας συνείδησης και του συλλογικού υποσυνείδητου, ότι πλέον θα πρέπει να τηρούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής», σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν σταδιακά, αφού θα δοκιμάζεται η εφαρμογή τους, διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου. «Θα έχουμε δηλαδή σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Θα ανοίγουν καταστήματα, θα περιορίζεται ο όποιος περιορισμός στην κίνηση, θα έχουμε σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες που έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here