Το αυγό του φιδιού μεγαλώνει από μέσα

 

 

Του Άγγελου Τζίτζιρα*

 

Πριν λίγες μέρες μάθαμε την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία και επίσημα χαρακτήρισε το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, και παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι ποινές των φασιστών. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το αυγό του φιδιού δεν έρχεται απ’ την μια μέρα στην άλλη αλλά το μεγαλώνει η ίδια η κοινωνία χωρίς να το …γνωρίζει.

 

Πιο ξεκάθαρο και πρόσφατο παράδειγμα είναι η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ κ. Μπογδάνου, ο οποίος ανέφερε: «Ο φεμινισμός θέλει να διαλύσει ό,τι αξίες και δομές έχουμε. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τις ιδέες του φεμινισμού, αρκεί να μη στρέφονται εναντίον μου», στην οποία μας αποδεικνύει πως «είναι υπέρ του φεμινισμού αρκεί να μην στρέφονται εναντίον του». Σαν να μας λέει ότι «δεν έχει πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους αρκεί να μην φιλιούνται μπροστά του».

 

Βέβαια, αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ένα απ’ τα πολλά που γίνονται στην κοινωνία μας. Σε αντίθεση με τους «αρίστους» της κυβέρνησης, οι μαθητές οι οποίοι έδωσαν φέτος κοινωνιολογία στις πανελλήνιες εξετάσεις, έχουν μάθει πως οι αντιλήψεις αυτές όχι μόνο βοηθάνε στην «αναπαραγωγή της ίδιας της κοινωνίας» αλλά την ίδια ώρα είναι απόψεις ακροδεξιές και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα (που το ΠΑΣΟΚ έχει υπερασπιστεί τόσα χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει).

 

Βέβαια μια απ’ τις ρίζες «της αναπαραγωγής της κοινωνίας» είναι η εκπαιδευτική διαδικασία (η οποία πολλές φορές είτε συνειδητά είτε όχι μεταφέρει κάποια απ’ τα στερεότυπα που κυκλοφορούν γύρω μας), όπου, όπως αναφέρω πολλές φορές, είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός αυτής της διαδικασίας και συγκεκριμένα των βιβλίων. Χρειαζόμαστε βιβλία (αλλά και εκπαιδευτικούς), όπου θα υπάρχει η ανάδειξη της δράσης της Χρυσής Αυγής αλλά και η ανάδειξη της ιστορίας του φεμινιστικού κινήματος, της LGBTQ+ κοινότητας και άλλων ομάδων της κοινωνίας μας, διότι ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά και τις αντιλήψεις, που την συνοδεύουν είναι πάντα εδώ, και αν δε συνεχίσουμε να παλεύουμε εναντίον τους θα επαναλάβουμε την ιστορία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

 

Τέλος θα πρέπει να θυμίσουμε στον κύριο Μπογδάνο πως το Φεμινιστικό κίνημα ήταν αυτό που έφερε την ισότητα μεταξύ γυναικών με τους άνδρες (στην νομική πλευρά του τουλάχιστον) ως προς την εκπαίδευση, την ψήφο, την συμμετοχή στα κοινά και άλλα πολλά, πολλές φορές βρίσκονταν και ενάντια σε άτομα με ακραίες ιδέες που ήθελαν τις γυναίκες να μην διαδηλώνουν για τα ισότιμα δικαίωμα μεταξύ των 2 φύλων.

 

*Φοιτητής, Μέλος της γραμματείας του τομέα Παιδείας και μέλος της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here