Το αντίο του ΚΚΕ στον σύντροφο Γιώργο Μωραΐτη

Με βαθιά θλίψη η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει, «το θάνατο του συντρόφου Γιώργη Μωραΐτη, ο οποίος για 75 χρόνια τίμησε τον τίτλο του στελέχους του ΚΚΕ».

Ο Γ. Μοραΐτης οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1943, διετέλεσε μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 9ο ως και το 13ο συνέδριο, δημοσιογράφος, μέλος της διεύθυνσης και αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη».

Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ το Μάρτη του 1947, στο Αρχηγείο Παρνασσίδος με επικεφαλής τον Διαμαντή. Πήρε μέρος στις μάχες Κρόκι, Πέτρα, Αράχωβα, Μώλο – Μενδενίτσα, ‘Αμφισσα.

Η πολιτική τελετή αποχαιρετισμού του, θα γίνει την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 4.00 μμ, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αμαρουσίου και η ταφή στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Στην ανακοίνωση της ΚΕ του Κόμματος αναφέρεται:

Γεννήθηκε στη Βοδονιτσα Κοκρίδος το 1927 και προερχόταν απο φτωχή αγροτικη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Μετα την απελευθέρωση κατέφυγε στην Αθήνα. Η μητέρα του Ρήνα εντάχθηκε στο ΔΣΕ το 1947. Πιάστηκε το 1949 και φυλακισθηκε μέχρι το 1952.

Ο Γιώργος Μωραΐτης εντάχθηκε στην Ενωση  Νέων Αγωνιστών Ρούμελης το 1942 και συμμετέχει με την ΕΠΟΝ και εν συνεχεία με τον ΕΛΑΣ σε αποστολές που χτυπούσαν τις τελευταίες φάλαγγες των Γερμανών που έφευγαν απο την Ελλάδα. Πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνα το Δεκέμβρη του ’44. Επειδή μετά έμαθε ότι υπηρχε σχέδιο δολοφονιας του πατέρα του και του ίδιου, το 1946 ξανακατεβαίνει στην Αθήνα και το 1947 κατατάσσεται στο ΔΣΕ. Υπηρετεί ως ελεύθερος σκοπευτής και ασυρματιστής. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πρόσφυγας στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία. Το 1954 ζητάει να έρθει σε μυστική αποστολή στην Ελλαδα για να δουλέψει στον μηχανισμό του  κόμματος για να κρατηθεί η επαφή με την καθοδήγηση απο το εξωτερικό, αλλά το 1955 συλλαμβάνεται με τον ασυρματο και καταδικάζεται σε θάνατο. Μένει στη φυλακή μέχρι το 1966 και στη διάρκεια της χούντας αναλαμβάνει τον παράνομο Ριζοσπάστη και τον Οδηγητή. Το 1968 τον συλλαμβάνουν και μένει 5 χρόνια στη φυλακή. Το 1973 εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή και το 1974 τοποθετείται στη διεύθυνση του Ριζοσπάστη (μέχρι το 2004). Στο 13ο συνέδριο (1991) έδωσε μάχη για να διασωθεί το ΚΚΕ απο τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here