Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει την έκδοση Γκιουλέν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαψεύδει το χτεσινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού  NBC σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ αναζητεί τρόπο να εκδώσει τελικά τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκια

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών), Χέδερ Νάουερτ ειπε σχετικά:

«Ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμμετάσχει σε οιεσδήποτε συζητήσεις σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν»

Το χτεσινό ρεπορτάζ του NBC υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απέλαση του  Γκιουλέν για να ικανοποιήσουν την Άγκυρα και έτσι να ζητήσουν ως αντάλλαγμα να σταματήσει η πίεση προς την Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Σχολιάζοντας τον εν λόγω συσχετισμό, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα

«Το θεμα της εκδοσης ειναι αρμοδιότητα του  υπουργείου Δικαιοσύνης, οπότε θα πρέπει να σας παραπέμψω στο υπουργείο Δικαιοσύνης για πληροφορίες σχετικά με αυτό, αλλά μπορώ να σας πω ότι τα δυο θέματα που συχετιζετε (έκδοση Φετουλάχ Γκιουλέν και πίεση Τουρκίας στην Σαουδική Αραβία) είναι άσχετα μεταξύ τους. Έχω δει ρεπορτάζ όπου κάποιοι προσπαθούν να συνδυάσουν τα δύο (θέματα), τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία με τον Κασόγκι και τον Γκιουλέν, και δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός. Ας διαχωρίσουμε, λοιπόν, αυτά τα δύο θέματα και ας τα κρατήσουμε διακριτά όπως είναι».

Τέλος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναγνώρισε πως η Τουρκία έχει υποβάλει πολλαπλά αιτήματα των τελευταίο ενάμιση χρόνο για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιολογούν τα στοιχεία που τους παρουσιάζονται.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here