Το αγγελούδι που «χαστούκισε» την ανθρωπότητα

Το «χαστούκι» που άθελά του έδωσε στην ανθρωπότητα, ο άτυχος Σύρος μικρούλης πάγωσε το αίμα όσων ακόμη παραμένουν άνθρωποι και όπλισε με ορμή την πένα καλλιτεχνών οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό μικρών παιδιών, μέσα από τα σκίτσα τους. 

Ο Αϊλάν Κουρντί, το μικρό 3χρονο αγόρι που πνίγηκε μαζί με τον 4χρονο αδερφό του και τη μητέρα του επιχειρώντας να περάσουν από την Αλικαρνασσό στην Κω χάθηκε την ίδια στιγμή που έφευγε από τη ζωή και ο «καλός Σαμαρείτης» των προσφύγων, ο παπά-Στρατής από τη Μυτιλήνη.

johnantono_papastratis aylan syrian refuggees_09-2015

Το σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου (John Antono) έχει τίτλο «Παπα-Στρατής Δήμου (1958-2015): In Memoriam» και απεικονίζει τον παπά-Στρατή με τον μικρούλη Αϊλάν αγκαλιά να περνάει τα συρμάτινα διαχωριστικά σύνορα. Πίσω του ακολουθούν άλλα παιδάκια, άυλα πια… Η θάλασσα, οι δουλέμποροι, η ΕΕ που θεωρεί παιδάκια μόνο αυτά της Ευρώπης «φρόντισαν» γι’ αυτό.

Ίσως ο μικρούλης να αισθάνεται πια στην αγκαλιά του καλού αυτού ανθρώπου, περισσότερη ασφάλεια απ’ όση του επιφύλαξαν οι αιμοσταγείς φονταμενταλιστές του ISIS και οι «πολιτισμένοι» αξιωματούχοι της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ολόκληρο τον κόσμο ο Αϊλάν Κουρντί γίνεται σύμβολο και οι καλλιτέχνες μοιράζονται μέσω twitter την θλίψη για τον χαμό του.

Συνολικά 12 πρόσφυγες πνίγηκαν στο ναυάγιο των δυο σκαφών με τα οποία οι 23 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στην Κω. Ανάμεσά τους 4 μικρά παιδιά.  Η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του μικρού αγοριού στην παραλία της Αλικαρνασσού κάνει το γύρο του κόσμου.

Τα έργα ανεβαίνουν με τα hashtag  #KiyiyaVuranInsanlik και #HumanityWashedAshore (Η ανθρωπότητα ξεβράστηκε στην ακτή)

Η οικογένεια του μικρού Αϊλάν είχε ξεριζωθεί τέσσερις φορές, με τελευταίο σημείο διαμονής τους το μαρτυρικό Κομπάνι, απ’ όπου έφυγαν με προορισμό την Αλικαρνασσό και ακολούθησε η τραγική κατάληξη. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους ο μικρός Αϊλάν, ο τετράχρονος αδελφός του και η μητέρα του, Ριάνα. Οι σοροί των θυμάτων θα επαναπατριστούν με μέριμνα της Τουρκίας  για να ταφούν στο Κομπάνι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here