Το 85% των παιδιών με αναπηρία αποκλείεται από το δικαίωμα εκπαίδευσης

Η απουσία μητρώου αξιόπιστης καταγραφής των παιδιών με αναπηρία που μετέχουν της σχολικής ζωής καθιστά αδύνατη την ακριβή καταμέτρηση των ποσοστών σχολικού αποκλεισμού. Οι βασισμένες σε μετρήσεις που έγιναν προ τετραετίας εκτιμήσεις “θέλουν” 17 στα είκοσι παιδιά με αναπηρία εκτός σχολικής ζωής.

Η ενδεικτική έρευνα που πραγματοποίησε με ομολογουμένως ιδιαίτερο μεράκι για  λογαριασμό της οργάνωσης ActionAid Ελλάς η ερευνήτρια – εγκληματολόγος Πελαγία Παπανικολάου κομίζει κάποια συμπεράσματα που μοιάζουν μεν διαχρονικά αυτονόητα της νεοελληνικής υστέρησης πλην όμως χρήσιμο είναι διαρκώς να υπενθυμίζονται. Επιγραμματικά:

* Οι γονείς είναι αποκλεισμένοι από το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

* Παραμένουν διαχρονικά άλυτα τα προβλήματα που αφορούν την προσβασιμότητα του σχολικού περιβάλλοντος στα παιδιά με αναπηρία.

* Είναι πλημμελής σε θέματα εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία η εξειδίκευση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

* Ελλείψει βασικών υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης (για παιδιά από 0 έως 6 ετών) ο αποκλεισμός ιδιαίτερα για κάποιες ομάδες παιδιών με αναπηρία ξεκινά από το πρώτο στάδιο της στοιχειώδους εκπαίδευσης.

* Έλλειψη πόρων. Επ’ αυτού δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια…

Επικαλούμενη τα ως άνω ερευνητικά συμπεράσματα η οργάνωση ActionAid δηλώνει την βούλησή της να “δώσει αγώνα” για την αποκατάσταση του βάναυσα και επί χρόνια παραβιαζόμενου δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία. Εδώ που φτάσαμε…

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εργάστηκα 40 χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απκό τα οποία τα 28 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο εξωτερικό. Ούτε μία φορά στην Ελλάδα δε συνάντησα μαθητή με κινησιακά προβλήματα γιατί ……….. πολύ απλά ούτε ένα σχολείο δεν διέθετε προσβασιμότητα !!!!!!!! Δύο φορές έτυχε να έχω συναδέλφους (ο ένας με προσθετικά μέλη και ο άλλος με σπαστική παράλυση αλλά χωρίς αμαξίδιο ευτυχώ). Η ζωή τους ήταν κόλαση!!!!! Ευτυχώς είχαμε ώριμους μαθητές! Τον δεύτερο τον ανέβαζαν δύο ορόφους στα χέρια!!! Στη Γερμανία ,βέβαια,(Μόναχο) πολλά σχολεία είχαν ασανσέρ στο οποίο χωρούσε το αμαξίδιο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here