To αφύσικο πολιτικό «φλερτ» Τσίπρα-Καραμανλή και η άτυπη συγκυβέρνηση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

 

Ολοι γνωρίζουν τις καλές πολιτικές σχέσεις που διατηρούν ο Αλ. Τσίπρας με τον Κ. Καραμανλή.Ή για να το πούμε διαφορετικά, είναι γνωστές από παλιά, από τότε που ο Α. Σαμαράς μετέτρεπε τη ΝΔ σε νεοδεξιό μόρφωμα, οι προνομιακές σχέσεις του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καραμανλικό πυρήνα της ΝΔ.

Ολοι θυμούνται ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε παραστεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κων. Καραμανλή και είχε μιλήσει με θερμά λόγια για το ρόλο του «εθνάρχη» τη περίοδο της μεταπολίτευσης.

Αυτή ακριβώς η ιδιότυπη πολιτική σχέση των δύο ηγετών, έχει εξελιχθεί μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, σε μια ιδιότυπη και παντελώς αφύσικη, πολιτική συγκατοίκηση.

Το πρώτο δείγμα αυτής της άτυπης πολιτικής επικοινωνίας και συνεργασίας ήταν ο αποκλεισμός της περιόδου της διακυβέρνησης Καραμανλή(2004-2009) από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε τότε για τις συνθήκες εισόδου της χώρας στα μνημόνια. Στην αντιμνημονιακή του φάση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήθελέ τότε να ελέγξει τη πορεία της χώρας στη καταστροφική διολίσθηση στα απανωτά μνημόνια, εξαιρώντας την χρονική περίοδο που έφερε τη χώρα στην υπερχρέωση και την ανάγκη για προσφυγή σε αυτού του είδους τον δανεισμό!

Είναι προφανές ότι καθώς δεν υπήρχε κανείς σοβαρός και λογικός λόγος εξαίρεσης της διακυβέρνησης Καραναλή, ο κ. Τσίπρας έκλεινε με το τρόπο αυτό το μάτι  στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο ιδιότυπος πολιτικός αρραβώνας Τσίπρα-Καραμανλή

Η επισημοποίηση του πολιτικού αρραβώνα ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, επήλθε ωστόσο με δύο επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα. Η πρώτη ήταν η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, είναι όλως τυχαίως ένας από τους πιο στενούς και πιστούς φίλους του Κώστα Καραμανλή.

Η δεύτερη είναι η επιλογή του Δημ. Παπαγγελόπουλου, στη νευραλγική θέση του αναπλητρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιου για θέματα διαφθοράς. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανήκει επίσης στην ομάδα των πιστών Καραμανλικών». Διέπρεψε τη περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή,  ως προιστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, της πιο νευραγλικής εισαγγελικής υπηρεσίας της χώρας, όταν «έθαψε» επί ένα χρόνο, για λόγους εθνικής ασφαλείας, την έρευνα για τις υποκλοπές μέσω της Vodafone! O κ. Παπαγγελόπουλος, όχι μόνο δεν ελέγχθηκε για τη στάση του αυτή, αλλά είχε έκτοτε ανερχόμενη πορεία, καθώς επιλέχθηκε από τη κυβέρνηση Καραμανλή ως προιστάμενος της αντιτρομοκρατικής και στη συνέχεια ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του, δεν έκρυψε ότι είναι ακραιφνής Καραμανλικός, επαινώντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά ¨εθνάρχη» που έχει και ο σημερινός πρωθυπουργός.

Πριν λίγες ημέρες το θέμα των ιδιαίτερων σχέσεων Τσίπρα-Καραμανλή, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, όταν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευρ. Στυλιανίδης αποκάλυψε ότι ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρώην πρωθυπουργό κατά την διάρκεια των 17ωρών επίπονων διαπραγματεύσεων του τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο.

Η επιβεβαίωση Ρουσόπουλου

Τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, το άλλοτε δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Βήμα 99.5. «Έχουν υπάρξει μία-δύο επικοινωνίες» είπε, αποδίδοντας παράλληλα στον πρωθυπουργό χαρακτηριστικά ηγέτη που θυμίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε, προσθέτοντας ότι «η έλλειψη του Καραμανλή είναι εμφανής από την πολιτική ζωή και τη Νέα Δημοκρατία».

Πολλοί μέσα στον παλιό ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαφωνήσει με τις κεντροδεξιές αυτές επιλογές της ηγεσίας, για Πρόεδρο Δημοκρατίας και για το ρόλο Παπαγγελόπουλου, χωρίς να εισακουσθούν. Οι ίδιοι έλεγαν από τότε ότι παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο κυβερνητικής συγκατοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ με μια μερίδα της ΝΔ, που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος της Αριστεράς.

Το οξύμωρο της  ανάρμοστης πολιτικής σχέσης

Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε ενδιαφέρον και λόγο να συντηρεί την καλή του σχέση με την Καραμανλική κεντροδεξιά απέναντι στην ακραία δεξιά στροφή Σαμαρά, εντείνοντας την εσωτερική ιδεολογική πόλωση στη Ν.Δ, ποιο είναι το έννομο πολιτικό συμφέρον του, να συνεχίζει την ίδια, ‘έμπρακτη πλέον τακτική και ως κυβέρνηση;

Η εντύπωση που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την παραχώρηση τιμαρίων εξουσίας σε πρόσωπα του Καραμανλικού χώρου, είναι ότι έχει ανάγκη ή δίνει ιδιαίτερη σημασία στην όποια στήριξη και συμμαχία τους. Παραγνωρίζει όμως  έτσι ότι με το τρόπο αυτό αυτοαναιρείται καθώς δίνει χώρο, σημασία και εξουσία σε ανθρώπους του δεξιού παρελθόντος που όχι μόνο δεν είχαν με τίποτα, την έξωθεν καλή μαρτυρία, για τη στάση τους αλλά σηματοδοτούν το ίδιο ακριβώς φαύλο καθεστώς που υποτίθεται ότι ήρθε να διεμβολίσει η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, είναι αρκετοί πλέον που θεωρούν ότι η αποστράτευση του Κώστα Καραμανλή το 2009, δεν ήταν οριστική προσδοκώντας έτσι σε μια «επιστροφή» ανάλογη του θείου του. Η παρατεταμένη κρίση ηγεσίας και πολιτικής ταυτότητας στη ΝΔ, ενισχύει την προσδοκία τους. Εξάλλου στη πολιτική τίποτα και ποτέ, δεν πρέπει να αποκλείονται.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here