Της Κύπρος επιθανάτιοι σπασμοί

 

Tης Μαρίας Περατικού Κοκαράκη
φιλολόγου-συγγραφέα
Χοάνη ο χρόνος, μα όσο και να ζουπίξεις, όσο και να ζουλίξεις εκείνον τον Ιούλιο του 74, δεν μπορείς με κανένα, μα με κανένα τρόπο να τον καταχωνιάσεις, να τον κρύψεις.. Να τον περιτυλίξεις σε σκοτεινές αποχρώσεις και να αφανιστεί!
Πάντα θ ανοίγει τις πύλες της η μνήμη, όπως η σημερινή μέρα 15/7/74, άνοιξε την Κερκόπορτα για την εισβολή και την κατοχή της μισής Κυπρου! Με τανκς, στρατιωτικά αυτοκινητα και εμβατήρια φτιάξανε τον Γολγοθά. Με ριπές και βολές καρφωσανε τον Σταυρο. Τα καρφιά λουστραρισμενα με τον αιώνιο πόθο της Ενωσης με τη Μητέρα Ελλαδα! Και συρανε τη μικρη Κύπρο και της τον φορτώσαν στους δεκατετραχρονους ώμους της.. Πως να μεινει ευθυτενής πώς να ανεβει γολγοθα;; Ξεκινησε το οδοιπορικό του πάθους με αντιδικίες, αντιπαραθέσεις και μετρήσεις πατριωτισμού. Με πρωτοπόρα τη διχόνοια το κακό σπυρί της φυλής μας, να μαζεύει πύον… Με πρωταγωνιστές τις λεξεις φανατισμός, εμπάθεια, μίσος, μικρότητα, εμμονή, παρωπιδισμο… Κι ολα ακούμπησαν μονο στη σημαια του πολυπόθητου της Ενωσης!
Κι ηρθε το » πολυπόθητο» με το πραξικόπημα (15/7/74) με την ανατροπή της δεκατετραχρονης Κυπριακης Δημοκρατιας διαγράφοντας την ευθύνη στις δαγκάνες του συνοικου στοιχείου, τη γεωγραφική θεση, την αγγλική εγγυηση στο σύνταγμα (1960). Και το » πολυπόθητο»αντιταξε οπλο στο στήθος του αδελφού! Και το πολυπόθητο ηρθε με συλλήψεις, φυλακίσεις, εξευτελισμους……
Το πολυπόθητο της Ενωσης, οχι μονο δεν πραγματωθηκε μα ουτε και που τόλμησε ο πραξιματικος Προεδρος Ν. Σαμψών να την αναφέρει! Μονο το κουτι της Πανδώρας κρατούσαν! Το πολυπόθητο εφερε τον τρόμο, τον φοβο, την αγωνια. Και δεν αργησε να φερει στις 20/7/74 ,του αγ. Ηλιου, τους εισβολείς, κατακτητές. Μαζ τους, την καταστροφή, εξαθλίωση, βία, επι τόπου κ εν ψυχρψω εκτελέσεις, αιχμαλωσία, αγνοούμενους, διωγμό προσφυγιά …Τσαντηρια, καταβλησμοι , εξαθλίωση, πείνα Ολη τη σύνθεση του πολεμου! Αρκετοί απ το συνοικο στοιχείο εγιναν διώκτες μαζι με τους κουβαλητους- εποίκους. Το » πολυπόθητο» αντι να κυματισει γαλανολευκες, κυματισε μισφεγγαρα και αφησε τη σημαια της ντροπής στο πλευρό του Πενταδακτυλου ως κσι σημερα! Την ακριτική του Ελληνισμού Κύπρο ημισταυρωμενη!
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here