Τις διαδικασίες παραπομπής Τραμπ ξεκίνησε η Βουλή

Την ώρα που η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, η Βουλή των Αντιπροσώπων άρχισε σήμερα τη συζήτηση παραπομπής του απερχόμενου προέδρου Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης σε βία».

Με τους Ρεπουμπλικανούς να απορρίπτουν το επίσημο αίτημα απομάκρυνσης του Τραμπ από τον προεδρικό θώκο, με πρωτοβούλια του Μάικ Πενς και με βάση το άρθρο 25, οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν πρόταση παραπομπής τού απερχόμενου προέδρου, η οποία θεα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες (ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη). Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα και θα είναι η δεύτερη φορά που παραπέμπεται ο Τραμπ στην 4ετή θητεία του.

Στην πρόταση παραπομπής αναφέρεται «ότι ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ ενεπλάκη σε βαριά εγκλήματα και πλημμελήματα, υποκινώντας τη βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών». Το κείμενο αναφέρεται σε όσα διαδραματίστηκαν στις 6 Ιανουαρίου, ενώ επισημαίνονται οι προγενέστερες προσπάθειες του προέδρου να ανατρέψει και να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατόπιν όλων αυτών, σημειώνεται στην πρόταση, «ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των θεσμών της κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και έθεσε σε κίνδυνο ένα σώμα ισότιμο με την κυβέρνηση. Επομένως, ο Ντόναλντ Τραμπ με αυτή τη συμπεριφορά έδειξε ότι θα παραμείνει απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και το σύνταγμα, εάν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το CNN, οι Ρεπουμπλικάνοι που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με το κόμμα εμφανώς διχασμένο, συζητούν ως «εναλλακτική» κίνηση, το να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου.

Είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν και οι δυο πλευρές να αντιμετωπίσουν δεδομένου ότι στενεύουν τα περιθώρια πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Από τη στιγμή που η Βουλή στείλει την απόφασή της στη Γερουσία -η οποία και θα αποφασίσει το μέλλον του Τραμπ- η Γερουσία είναι υποχρεωμένη να ξεκινήσει τη διαδικασία εκδίκασης των κατηγοριών την επομένη το μεσημέρι. Δεδομένου ότι η Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσει πάλι στις 19 Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία στο σώμα θα ξεκινήσει την ώρα που θα γίνεται η ορκωμοσία Μπάιντεν και πριν ο νέος πρόεδρος προλάβει να ανακοινώσει και να συγκροτήσει την κυβέρνησή του.

Οι Δημοκρατικοί λοιπόν, σύμφωνα με το CNN, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν μέσα στην εβδομάδα την παραπομπή του Τραμπ -εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον Μάικ Πενς- αλλά να καθυστερήσουν να στείλουν την απόφασή τους στη Γερουσία, διευκολύνοντας έτσι το νέο πρόεδρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here