Νέα διακοπή της δίκης της Χ.Α-αίτημα για αλλαγή του τόπου διεξαγωγής

Την Τρίτη, 12 Μαΐου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ τα αιτήματα δικηγόρων, δημοσιογράφων και τοπικών παραγόντων του Κορυδαλλού για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλο χώρο, δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο. Από την αίθουσα, απουσίαζαν οι βασικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Παρόλο που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο κατηγορούμενοι που δεν ήταν παρόντες στην έναρξη της δίκης, εν τούτοις ο ηγετικός πυρήνας της Χ.Α. ( Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρη, Παππάς) απουσίαζε και σήμερα.

Από το εδώλιο έλειπαν αρκετοί κατηγορούμενοι ενώ για πρώτη φορά προσήλθαν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης. Στο δικαστήριο όπως και την προηγούμενη φορά εμφανίστηκαν, οι Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας αλλά όχι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Στην δικαστική αίθουσα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη και ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ.

Η δίκη διεκόπη για λίγη ώρα προκειμένου να επιδοθούν οι διορισμοί σε συνηγόρους που διορίστηκαν σε κατηγορούμενο από το δικαστήριο. Παράλληλα, όμως, ένας ακόμη κατηγορούμενος ο Ιωάννης Κομιανός δήλωσε πως δεν έχει νομικό παραστάτη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η δίκη, σε κάθε περίπτωση,  θα προχωρήσει σε νέα διακοπή για να ενημερωθούν οι δικηγόροι για την υπόθεση .

Óôéãìéüôõðï áðü ôçí áíôéöáóéóôéêÞ óõãêÝíôñùóç ôçò ÊÅÅÑÖÁ ãéá ôçí äßêç ôçò "×ñõóÞò ÁõãÞò"  ôçí ÐÝìðôç 7 ÌáÀïõ 2015 óôïí Êïñõäáëëü. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

 

Για τέχνασμα των κατηγορουμένων που, τεχνηέντως, προκαλούν καθυστερήσεις προκειμένου να «κουράσουν» τον κόσμο που διαδηλώνει εναντίων της ναζιστικής οργάνωσης έξω από τις φυλακές, έκανε λόγο ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.  «Και σήμερα οι ναζί της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν με παρελκυστική τακτική για να κερδίσουν χρόνο και να επιβάλουν αργούς ρυθμούς στην εξέλιξη της δίκης. Πάλι κατηγορούμενος εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο και όταν η έδρα το έλυσε, ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν την δικογραφία…» τονίζει.

Αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις έδωσαν και σήμερα το παρών στη μεγάλη δίκη, ενώ κάτοικοι και φορείς της περιοχής ήταν εκεί για να δηλώσουν την αντίδρασή τους στη διεξαγωγή της στην περιοχή. Πάντως ο κόσμος ήταν σαφώς λιγότερος από την Δευτέρα 20 Απριλίου οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία.  Από την πλευρά της αστυνομίας τα μέτρα ήταν δρακόντεια καθώς είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού.

Νωρίτερα σήμερα, από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής υποβλήθηκε αίτημα για μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο καθώς επικαλέστηκαν το πρόβλημα ασφάλειας που θα  προκαλέσει στην περιοχή και στην παρεμπόδιση της απαραίτητης δημοσιότητας. Επίσης και ο δήμαρχος του Κορυδαλλού, έκανε προσφυγή στο δικαστήριο για την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας σήμερα και προσθέτοντας πως 11 σχολικές μονάδες βρίσκονται πολύ κοντά στις φυλακές, και ότι λόγω πανελληνίων 400 παιδιά θα αναγκαστούν να μεταφερθούν στη Νίκαια και το Κερατσίνι για να δώσουν εξετάσεις. Επιπλέον ο  πρόεδρος του ΠΟΕΣΥ δήλωσε πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις που να διασφαλίζουν τη δημοσιότητα της δίκης.

 

Αφού ακούστηκαν τα παραπάνω, η εισαγγελέας ανέφερε ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να συνεδριάζει κάθε Σάββατο και όχι καθημερινές, ή να πραγματοποιείται η δίκη μετά τις ώρες των εξετάσεων.  Επίσης πρόσθεσε πως το θέμα μεταφοράς της δίκης είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας, η οποία εάν ενημερώσει ότι υπάρχει κατάλληλη αίθουσα, η δίκη θα μεταφερθεί την ίδια μέρα. 

Οι λύσεις που πρότεινε το δικαστήριο δεν βρήκαν σύμφωνο τον δήμαρχο Κορυδαλλού, ενώ ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, υποστήριξε πως η μεταφορά της δίκης είναι θέμα των δικαστών και πως η αίθουσα του εφετείου είναι η πλέον κατάλληλη.

Σήμερα οι οπαδοί της φασιστικής οργάνωσης που ήταν σαφώς λιγότεροι από την προηγούμενη φορά, περίπου 30-40, παρέμειναν συγκεντρωμένοι ως την ώρα που ανακοινώθηκε η αναβολή της δίκης και διαλύθηκαν λίγο αργότερα.

Νωρίτερα το πρωί ένας 27χρονος δέχθηκε επίθεση από ομάδα άγνωστων δραστών την ώρα που, όπως είπε, βρισκόταν στο πάνω μέρος των φυλακών Κορυδαλλού κάνοντας γυμναστική.  Οι άγνωστοι τον χτύπησαν και ο ίδιος μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here