Την απόσυρση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ζητούν οι δικηγόροι

Το καθολικό αίτημα των δικηγορικού σώματος για απόσυρση του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας διατύπωσε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων εαντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με επικεφαλής τον Βασίλη Αλεξανδρή.  

Εναλλακτικά τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής υπέβαλαν, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους,  συγκεκριμένες προτάσεις για διόρθωση των κραυγαλέων αστοχιών που περιέχει το σχέδιο και οι οποίες όχι μόνο δεν επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης αλλά τουναντίον, παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Η Συντονιστική Επιτροπή αφού παραστεί, το πρωί της Τετάρτης, 22 Ιουλίου 2015 και στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.

Το νομοσχέδιο του ΚΠολΔ αποτελεί κατά βάση επανάληψη του σχεδίου που είχε εκπονηθεί από Επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Χαμηλοθώρη, το οποίο είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο δικηγορικό κόσμο, αλλά και στις δικαστικές ενώσεις.

Εντονη κριτική έχει δεχθεί η ρύθμιση για τον περιορισμό της δυνατότητας εξέτασης μαρτύρων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια αλλά και το ζήτημα αφορά στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Εδώ ισάγεται πλήθος αλλαγών, οι οποίες αφενός, με σύντμηση προθεσμιών, περιορισμό ενδίκων μέσων κλπ, επιταχύνουν κατά πολύ την ολοκλήρωση των διαδικασιών της εκτέλεσης και, αφετέρου (με αλλαγές που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο της Επιτροπής Χαμηλοθώρη), επανακαθορίζουν τα προνόμια στη σειρά κατάταξης των δανειστών, εις βάρος του Δημοσίου, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργαζομένων και των δικηγόρων και εις όφελος των εμπραγμάτως ασφαλισμένων -ακόμη και μόνο με προσημείωση- δανειστών (δηλαδή, κατά κύριο λόγο, εις όφελος των τραπεζών).

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here