Την αναστολή του «Δουβλίνο ΙΙ» σε καταστάσεις κρίσεις προτείνει η Κομισιόν

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η Κομισιόν θα προτείνει την αναστολή της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ σε καταστάσεις κρίσεων, γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτρό από τις Βρυξέλλες.

Η κ. Μπερτρό χαρακτήρισε πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη Συνθήκη και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες, ενώ παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών και προσφύγων που η Κομισιόν πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.

«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες», σημείωσε η κ. Μπερτρό, προσθέτοντας ότι  οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει δύο «κομβικά σημεία» (hotspots) ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η αποδέσμευση βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι θέμα χρόνου.

Όπως ανέφερε η κ. Μπερτρό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελεί εν αναμονή της απάντησης των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα ώστε να αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων.

Προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) αναμένεται να μεταβεί στη Σικελία και στον Πειραιά προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων.

Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μία διαδικασία χορήγησης ασύλου, όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Για εκείνους, οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here