Τηλεφώνημα Μακρόν σε Ερντογάν για γαλλίδα φυλακισμένη δημοσιογράφο

Tην ανησυχία του για την κράτηση στην Τουρκία της γαλλίδας δημοσιογράφου Λου Μπιρό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

«Ως προς αυτό το τελευταίο θέμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Η Λου Μπιρί, η οποία έχει συνεργασθεί με τα τηλεοπτικά δίκτυα TV5 και Arte και με την ιστοσελίδα Slate, συνελήφθη στο τέλος του Ιουλίου στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και την Τουρκία, αφού στην κατοχή της βρέθηκαν φωτογραφίες όπου εικονίζεται μαζί με σύρους κούρδους μαχητές των YPG.

Ο πατέρας της δημοσιογράφου κατήγγειλε στις 11 Αυγούστου την «εμμονική στάση» των τουρκικών αρχών και τη «γενικευμένη σιωπή» της γαλλικής πολιτικής τάξης.

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία. «Ο αρχηγός του Κράτους υπενθύμισε την επιθυμία του για τη συνέχιση του στενού διαλόγου με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναζήτηση συνολικής πολιτικής λύσης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here